Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Futbalisti trpia demenciou 3,5-krát častejšie, tvrdia odborníci
Zdielať na

Futbalisti trpia demenciou 3,5-krát častejšie, tvrdia odborníci

Archívna reportáž

GLASGOW / Bývalí profesionálni futbalisti umierajú v porovnaní s bežnou populáciou triapolkrát častejšie na demenciu a ďalšie závažné neurologické ochorenia. K tomuto záveru dospela štúdia univerzity v škótskom Glasgowe, podľa ktorej sa potvrdila súvislosť medzi dlhodobým preťažovaním organizmu a výskytom neurokognitívnych chorôb.

Problematikou sa zaoberala podľa novinky.cz britská Asociácia profesionálnych futbalistov potom, čo Jeff Astl, bývalý útočník tímu West Bromwich Albion aj národného výberu Anglicka, zomrel následkom opakovaných úrazov hlavy. Výsledky výskumu publikoval odborný magazín New England Journal of Medicine. Astl zomrel v roku 2002 ako 59-ročný. Koroner v pitevnej správe uviedol ako príčinu "civilizačná choroba z povolania".

Tím vedcov vedený Williamom Stewartom zistil, že medzi profesionálnymi futbalistami bol oproti normálnej populácii štvornásobný výskyt Alzheimerovej choroby, štyrikrát viac neuromotorických chorôb a dvojnásobný nárast Parkinsonovej choroby. Štúdia však nepotvrdila známe klišé, podľa ktorého spôsobuje problémy futbalistov časté hlavičkovanie. Navyše vedci záverom pripomenuli, že futbaloví "profíci" v priemere žijú o tri a pol roka dlhšie ako bežná populácia a majú menej kardiovaskulárnych či nádorových ochorení.

Zmenili sa lopty

Výskum tiež vylúčil, že by neurologické ochorenia viac zasahovali útočníkov než napríklad brankára. Niektorí experti ale spochybňujú relevanciu štúdie pre súčasnosť, pretože výskum nezahrnul športovcov narodených po roku 1976. Argumentujú pritom, že moderné futbalové lopty sú ľahšie než predtým a neabsorbujú toľko vody ako staršie typy kožených lôpt.

Zmenil sa aj štýl hry

V porovnaní s minulosťou hráči skórujú ďaleko menej hlavou. Dcéra útočníka Astley vedcom povedala, že otcovo zdravie v súvislosti s futbalom vždy považovala za extrémne ohrozené. "Štúdia mu už ale život nevráti, takže nevidím dôvod na oslavy, že pravda konečne vyšla najavo. Len som chcela, aby si futbaloví funkcionári uvedomili rozsah problému," dodala Dawn Astleová.

Britská Futbalová asociácia (FA) po vydaní štúdie vyzvala vedcov k ďalšiemu výskumu medzi hráčmi, ktorí trpia kognitívnymi chorobami dnes. Šéflékarka FA Charlotte Cowieová ale odkázala, že osem miliónov Britov hrajúcich v súčasnosti futbal na rôznych úrovniach by nemalo byť závermi štúdie zdesená. "Nechceme vzbudiť dojem, že futbal je bezo zvyšku škodlivý. Veď hráči žijú dlhšie ako iní ľudia," povedala.

Podľa funkcionárov je potrebné, aby výskum pokračoval a svet futbalu lepšie porozumel komplikovaným zdravotným súvislostiam hry.

Hráčom Senice skomplikovala cestu domov zo zápasu v Michalovciach nehoda. Ich autobus sa zrazil s osobným autom:

Súvisiace články