Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na hrane TV JOJ: Súdna rada zlyhala tvrdí Kolíková. Baránik hovorí o justičnej mafii
Zdielať na

Na hrane TV JOJ: Súdna rada zlyhala tvrdí Kolíková. Baránik hovorí o justičnej mafii

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Štvrtkový večer už tradične patrí relácii TV JOJ Na hrane, kde oproti sebe sedia dva politici. Tentokrát si svoje názory vymenili právni experti zo strán Za ľudí a SaS - bývalá štátna tajomníčka Mária Kolíková a poslanec Alojz Baránik. Ústrednou témou nebolo nič iné ako vypustená nahrávka Gorily, ale aj komunikácia Mariana Kočnera s politikmi a s bývalým generálnym prokurátorom.

Spoločnosťou najnovšie rezonuje zverejnená komunikácia medzi podpredsedom NR SR Martinom Glváčom a Marianom Kočnerom. Poslankyňa Jana Cigániková dokonca na zasadnutí parlamentu žiadala, aby si Glváč presadol, "aby sme sa na neho nemuseli dívať, keď už sa ho nevieme zbaviť." S Kočnerom sa ale v minulosti mal stretnúť aj predseda strany SaS Richard Sulík. K tomu sa vyjadril aj hosť relácie Na hrane Alojz Baránik (SaS): "Pán Sulík bol obeťou pána Kočnera a nie jeho spolupracovník. Nikdy nerobil žiadne špinavé kšefty, ale naopak chcel krajine pomôcť prostredníctvom informácií od pána Kočnera." 

Mária Kolíková (Za ľudí) bola štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti v čase, keď tam bola už aj Monika Jankovská. Už vtedy mali podozrenia, ktoré komunikácia Threema len potvrdila. "Podozrenia, ktoré sme mali súviseli s tým, že sme si nevedeli predstaviť, ako sa Monika Jankovská dostala do Súdnej rady, nevedeli sme však, že je to až takou čiarou. Kľúčove ale je, že my vieme tu komunikáciu v Threeme vyskladať na základe udalostí, ktoré sa v tom období diali," vysvetlila.  

Očistenie justície 

Kolíková pracovala ako štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti po boku Lucie Žitňanskej. "Tie dva roky, ktoré sme tam vydržali, boli kľúčové pre justíciu. My sme bojovali so zlom každý deň," vraví. 

Podľa prieskumu súdnictvu dôveruje iba každý šiesty človek. Na otázku, ako majú ľudia dôverovať v túto inštitúciu odpovedá Kolíková ostro: "Ťažko. Človek sa so súdom stretáva raz za život. Určite nie všetci majú priamu skúsenosť so súdom. To ale nič nemení na tom, že tá justícia je vnímaná zle," dodáva s tým, že podľa jej názoru treba otvoriť Súdnu radu a spraviť reformy. Sudcovia to vraj ale neurobia sami, treba im pomôcť zvonku, prostredníctvom politikov.  "Treba popretŕhať rodinné väzby, ktoré sú na súdoch, zaviezť časové rámce, aby sme mali rozhodnutia také, ktoré vieme dočítať do konca a aby sudca rozhodol kvalitne, spravodlivo a v čase, to je dôležité," prízvukuje Kolíková. 

Podľa Kolíkovej Súdna rada zlyhala. "Nedokázala podať disciplinárne návrhy, nedokázala konať včas voči tým sudcom, ktorým boli odobraté mobily, predsedníčka neurobila nič." Zdôrazňuje však, že v súdnictve pracuje veľa čestných a morálne zdatných sudcov, treba im však vytvoriť atmosféru, aby mohli svoju prácu vykonávať. Dodala, že aj Trnka naďalej ostáva vo svojej funkcii, pritom tam už dávno nemá čo robiť. 

Justičná mafia

Justičná mafia sú podľa Baránika všetci tí sudcovia, ktorí si kupujú rozsudky. "My nevieme koľko je takých Kočnerov, ktorí si vybavujú rozsudky. Môže ich byť oveľa viac. Treba si uvedomiť, že na Slovensku nikdy justícia nebola očistená. Tie komunistické kádre, ktoré tam po revolúcii prišli, tie tam ostali a posunuli sa do vedenia súdnictva."

V krajine podľa neho nepochybne úradujú chytrejší a opatrnejší ľudia, ktorí ovládajú justíciu. 

Lex Harabin 

Návrh na disciplinárne konanie však z radov súdnictva nedostala iba Monika Jankovská, ale aj Štefan Harabin, ktorý má záujem uspokojiť svoje politické ambície. Podľa neho je dokonca nazvaný aj zákon "lex Harabin", ktorého autorom je práve Baránik. "Dôvodom je v podstate Harabin, ale on je symptómom problému. Keď si niekto vybuduje politickú kariéru na klamstvách a ešte aj so sudcovskou ochranou, tak to nie je len že na hrane, ale aj za čiarou," vysvetľuje. 

Podobný názor zdieľa aj Kolíková. "Pán Harabin nepochopil, čo znamená byť sudcom. Je hanbou pre justíciu, znižuje jej kredit. Právny výklad pána Harabina by podľa mňa neobstál na žiadnej skúške na právnickej fakulte." 

Sudca zároveň politikom Baránik: Ja som autorom Lex Harabin. O tom niet sporu. Dôvod je v podstate Harabin, ale on je symptón toho problému. Niekto si vybuduje politick karieru na klamstvách a ešte aj so sudcovskou ochranou, to už je za čiarou. 

Súhlasíte s nedávno prijatou novelou zákona, podľa ktorej má sudca kandidujúci v parlamentných voľbách či eurovoľbách prísť o funkciu sudcu? (Tab. v %)

Rozhodne áno 41,6
Skôr áno ako nie 24,5
Áno 66,1
Skôr nie ako  áno 6,2
Rozhodne nie 3,9
Nie 10,1
Neviem 23,8

V prípade rozpustenia tímu KUCIAK majú opäť politici podobný názor. Bolo to predčasné a môže to vzbudzovať nedôveru u ľudí.

Pozrite si reportáž ku kauze Gorila: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy