Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Galko a Grendel sa zhodli v relácii TV JOJ Na hrane: Nie je to otázka viery, ale postupov orgánov činných v trestnom konaní, či sa vyšetrí kauza Gorila
Zdielať na

Galko a Grendel sa zhodli v relácii TV JOJ Na hrane: Nie je to otázka viery, ale postupov orgánov činných v trestnom konaní, či sa vyšetrí kauza Gorila

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vo štvrtok si do kresiel v relácii Na hrane sadli bok po boku Ľubomír Galko z Demokratickej strany a Gábor Grendel z OĽaNO, zároveň ich prišli podporiť aj do publika politický kolegovia. Galka prišli podporiť až šiesti poslanci NRSR a v tábore Gábora Grendela sedel samotný Igor Matovič, ktorý sa preslávil v posledných dňom svojim prerušením tlačovky strany SMER - SD.

Nad Slovenskom sa po siedmich rokoch opäť vznášajú gorilie tiene, ale aj ďalšie prepisy a nahrávky, ktoré  nás stavajú pred otázku, či nežijeme v unesenom štáte. O tom, ako sme sa do tohto bodu dostali a čo s tým porozprávali čerstvý člen strany Demokratická strana Ľubomír Galko a poslanec za OĽaNO Gábor Grendel.   

Kedy bude možné počuť aj ďalšie nahrávky, na ktorých mali byť aj novinári?

Žijeme v období nahrávok a o Ľubomírovi Galkovi sa v čase ministrovania za vlády Ivety Radičovej hovorilo, že nemal k nahrávkam ďaleko. Mali na nich byť dokonca novinári. "Myslím si, že tieto nahrávky nikdy nebudeme počuť. A napriek tomu, že niektoré informácie presiakli v minulosti na verejnosť a bolo to vo verejnom záujme. Boli sme svedkami toho, že Róbert Kaliňák, ktorý už dnes je politickým dôchodcom, riadil kompletne celú redakciu, ako sa novinárom vyhrážal stratou zamestnania, pokiaľ nebudú písať to o vládnych politikoch, čo on si želal. Čiže ja si myslím, že tento dobrý účel bol splnený. Tie nahrávky, ktorými disponuje spoločnosť dnes, to je obrovský rozdiel a svedčia o tom, že Slovensko je unesený štát," uviedol Ľubomír Galko. 

Zbláznil sa Daniel Lipšic na prelome rokov 2011/2012, ako to tvrdil Dzurinda?

Gábor Grendel bol hovorcom Daniela Lipšica v roku 2011/2012, keď kauza Gorila prepukla, Od Dzurindu vtedy zaznel výrok: "Pán Lipšic sa zbláznil. Je nekonečne trápny, úplne sa zbláznil?" Podľa názora Grendela vtedajší minister zahraničných vecí Dzurinda nebol dostatočne informovaný. "Lipšic zriadil vyšetrovací tím na vyšetrovanie kauzy Gorila v tom čase a poukázal na to, že pani premiérka Radičová našla úradný dokument, ktorý tam bol doručený od SIS ešte za vlády Mikuláša Dzurindu. A k nemu sa dostala informácia, že ho Lipšic obvinil zo schovávania toho dokumentu na Úrade vlády," povedal Gábor Grendel. "Tieto materiály neskorší policajný prezident Gašpar tieto materiály skartoval," dodal Grendel.  

Je uniknutá nahrávka autentická?

Šéf SIS hovorí, že uniknutá nahrávka a aj spis sa musia porovnať s originálnym materiálom, ktorý neexistuje a človek, ktorý môže o tej autenticite osobne svedčiť, vypočutý nebol.  Nielen tento človek môže byť dôkazom, myslí si Galko. "Treba zabezpečiť aj iné kontroly, toky peňazí, ďalších svedkov. Nemyslím si, že aktérov nie je možné potrestať, aj keď bol originál zničený a sú tam viaceré trestné činy, ktoré neboli premlčané. Máme tu ale aj morálnu rovinu. Všetci aktéri, ktorí sa takto správali, mali by z politickej scény odísť," domnieva sa Ľubomír Galko. 

Ako to bolo s presunom dokumentov Gorila v rokoch 2011/2012 a prečo po siedmych rokoch nikto nenesie zodpovednosť ?

"Ja neberiem ako problém, že boli zničené nosiče, lebo sa dá znaleckým skúmaním dokázať, či hlasy boli zmanipulované, alebo boli zaznamenané tak, ako boli nahraté a či naozaj patria tým ľuďom, o ktorých sa rozpráva," tvrdí Gábor Grendel.

Prvý obvinený, podľa slov Grendela, bol v kauze Pavol Rusko, ešte za vlády Radičovej, čo bola posledná tlačovka Lipšica pred ministerstvom vnútra. "Vtedy sa novinári tak trošku chytali za hlavu, či on je tá najväčšia  ryba. Dnes keď sa pozrieme, v akých kauzách Rusko vystupuje, tak voči nemu bolo najjednoduchšie vzniesť obvinenie z hľadiska dôkazov. Len potom sa zmenila vláda, kedy bolo proti Ruskovi zrušené obvinenie. Potom tu vládol Robert Fico, ministrom vnútra pán Kaliňák, policajným prezidentom pán Gašpar a vyšetrovaciemu tímu gorila vyštvali jedného veliteľa ďalším strpčovali prácu," objasnil Grendel. "Slovensko nie je právny štát, medzi sudcami a prokurátormi sú mnohí, ktorí sa správali v rozpore so zákonom a neeticky. Samozrejme, že politická garnitúra nesie zodpovednosť," doplnil Ľubomír Galko.

Vyšetrí sa kauza Gorila a ponesie niekto za ňu zodpovednosť?

Galko sa domnieva, že je tu stále šanca, že niektorí ľudia osobnú zodpovednosť ponesú a ak podporíme políciu, tak môžme dospieť k výsledku, že sa vyšetrí. Rovnako Grendel sa nečuduje, že množstvo ľudí neverí, že sa kauza vyšetrí a zároveň rovnako neverili, že Marian Kočner bude vzatý do väzby. "Nie je to otázka viery, ale otázka postupov orgánov činných v trestnom konaní," dodal Grendel.

Dokazuje nahrávka čierne financovanie strany SMER?

To divadlo, ktoré sa na tlačovke Smeru-SD nedávno odohralo, je podľa Grendela vhodnou formou, ako upozorniť na problémy. "Ja som rád, že je tu niekto, kto nastavuje Ficovi zrkadlo, lebo on sa len vykrúca. Veď si spomeňme na roky, keď pán Fico povyhadzoval z kandidátky Smeru Flašíkových ľudí práve pre toto," poznamenal Grendel. "Možno forma pána Matoviča nemusí byť ľuďom po vôli, ale treba sledovať to, čo ukazuje, ten obsah," dodal Galko. 

Potvrdzuje nahrávka medzi Marianom Kočnerom a Dobroslavom Trnkom, že krajinu riadil zločinec?

Je pravda, že generálny prokurátor si u osoby, ktorá je obvinená z mnohých zločinov, odkladal peniaze a bol nim ovládaný. "Je zaujímavé, že ešte stále je vo funkcii. Potom, ako si ľudia vypočujú nahrávku, je skepsa obrovská. To, že Slovensko je mafiánsky štát a neplatí tu elementárne právo, to potrvá dlho kým to vyčistíme v súdnictve a na prokuratúre," uviedol Ľubomír Galko. "Rokovanie Branobezpečnostného výboru bolo v utajenom móde. Dostali sme konkrétne odpovede aj o priebehu vyšetrovania. Chcem ale povedať, že aj toto dokazuje to, že Fico oklamal Slovákov. Postavil totižkariéru na tom, že Slovensko nie je právny štát, na základe privatizácii ako SPP. Ale za neho sa to ešte zhoršilo, lebo v právnom štáte je neprípustné, aby mafián držal pod krkom generálneho prokurátora, to by malo byť opačne. Keby štátne orgány robili svoju prácu a nerobili by to namiesto nich médiá, Ján Kuciak by nemusel byť zavraždený," rozviedol problematiku Gábor Grendel. 

Monika Jankovská stále nie je obvinená, zlyháva polícia?

"Myslím si, že polícia pracuje v lepšom režime ako v minulosti a keby si splnili úlohu, tak by previerku pani Jankovská asi nikdy nedostala. Boli to informácie, ktoré by NBÚ podnietil k tomu, aby vykonal ďalšie kroky pri udeľovaní previerky. Bolo tam viac ako 10 informácií, ktoré predstavovali bezpečnostné riziko a na základe nich by nemusela previerku dostať," vyjadril sa priamo poslanec Galko. 

Ako dosiahnuť zmenu, ak sa vo vážnej chvíli trieštia strany?

Všetky opozičné demokratické sily musia presvedčiť voličov, že zmena je možná a že sú schopní spolupracovať a spájať sa, tvrdí Galko. "Musíme ukázať, že vieme priniesť alternatívu k skorumpovanej vláde a odstaví ľudí, ktorí chcú zachovať staré poriadky," doplnil člen Demokratickej strany. "Jedna vec sú systémová zmena, ale druhá vec sú ľudia a bez volieb to nepôjde. My chceme, aby sa už nikdy nestalo, že sa ľudia ako pani Jankovská a pán Trnka dostanú do takéhoto systému," dodal Gábor Grendel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy