Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na hrane TV JOJ: Keď som odišiel, Pellegrini sa za mňa nepostavil, uviedol Drucker s tým, že situáciu na ministerstve vnútra chcel riešiť komplexne
Zdielať na

Na hrane TV JOJ: Keď som odišiel, Pellegrini sa za mňa nepostavil, uviedol Drucker s tým, že situáciu na ministerstve vnútra chcel riešiť komplexne

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Už tradične sa vo štvrtok v diskusii v politickej relácii Na hrane stretli dvaja politici. Pre tentokrát to bola Veronika Remišová, podpredsedníčka strany Za ľudí a predseda strany Dobrá voľba Tomáš Drucker. Témou boli nielen možné koalície po voľbách, ale aj klesajúca dôveryhodnosť súdnictva i obdobie, keď bol Tomáš Drucker ministrom vnútra a neodvolal vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Súdnictvo v súčasnosti prekonáva krízu dôveryhodnosti pre kauzu bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej. Z prieskumu pre TV JOJ od agentúry Polis vyplýva, že súčasnému súdnictvu dôveruje len každý šiesty Slovák. "Podľa mňa je to aj dôsledok toho, ako sa k justícii staval Smer-SD. Monika Jankovská bola nominantka Smeru-SD a ten je zodpovedný za deštrukciu justície. Smer-SD nastolil to, že niektorí naši ľudia sú nedotknuteľní. Čo sa týka justície, áno, je to uzavretý systém, majú veľké privilégiá, ktoré ale majú nato, aby sa vedeli regulovať," uviedla Veronika Remišová. 

"Je to veľmi smutné a je to zlá správa. Nie je to dobré ani pre tých spravodlivých, ktorí v justícii pracujú. Absolútne súhlasím s pani prezidentkou, ktorá povedala, že ak sa preukáže, že medializované informácie sú pravda, bude to zlyhanie justície. Treba povedať, že je to obrovský precedens pre súdy ako sa s tým vysporiadať. Existujú disciplinárne konania, ktoré majú niekoľko stupňov, no orgány činné v trestnom konaní musia niektoré veci preukázať," uviedol zas Tomáš Drucker.

Na to ale Remišová reagovala: "Z komunikácie vyplýva, že sa dajú kúpiť rozsudky, sudcovia i celý proces. Nesúhlasím ale s tým, že by sme mali čakať na orgány činné v trestnom konaní. Verejný činiteľ, či už politik alebo sudca má oveľa väčšiu mieru zodpovednosti a ak sa ukážu čo i len najmenší tieň podozrení, treba vyvodiť zodpovednosť". 

Nemal som Pellegriniho podporu, tvrdí Drucker

Tomáš Drucker bol nie tak dávno ministrom vnútra a očakávalo sa, že odvolá vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara, no nestalo sa. "Tá predstava, že som prišiel na ministerstvo vnútra ako nejaký kat, ktorý má odvolať policajného prezidenta, je vytvorený mediálny obraz. V tom čase, keď som šiel na ministerstvo vnútra, bola požiadavka aj od vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku, aby som zobral tú pozíciu. Mojou úlohou bolo riešiť situácie komplexne a odvolávať prezidenta a nevedieť koho za neho dáte, ako sa popasujete s ďalšími ľuďmi a funkciami, to bolo totálne populistické a mohlo to zviazať ruky," reagoval Drucker. Tvrdí tiež, že na to, aby mohol zmeniť tak dôležitý zákon, potreboval mať podporu vlády a parlamentu. "Ja som podporu nemal, pretože keď som odišiel, Peter Pellegrini sa za mňa nepostavil. Peter Pellegrini sa rozhodol dohodnúť s policajným prezidentom, že o mesiac a pol odíde. Myslím, že to hovorí za všetko," povedal Drucker.

"V tom čase boli v uliciach desaťtisíce ľudí s požiadavkou, aby policajný prezident Tibor Gašpar odišiel. Vyšetrovanie sa pohlo až vtedy, keď odišiel Gašpar a Kaliňák. Neviem aké dôkazy ste čakali. Pán Kuciak zmonitoroval pôsobenie pána Gašpara a jeho rodiny veľmi podrobne, a to už bol dôvod prečo tam nemal čo robiť," povedala Veronika Remišová na adresu toho, že Drucker v kresle ministra vnútra neodvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Pokutu splácam, sťahujú mi ju z výplaty, priznala Remišová

Peter Kresák z Mostu-Híd sa na stránke TV JOJ pýtal, či "poctivá a slušná" Veronika Remišová zaplatila pokutu za nepriznanie nehnuteľnosti, porušila zákon o konflikte záujmov. "V majetkovom priznaní som do bodky dodržala inštrukcie, ktoré si schválili poslanci Smeru.SD. Písalo sa tam, že sa má uviesť nehnuteľnosť, rozostavaná stavba, pokiaľ je zapísaná v katastri nehnuteľností, čo v tom čase moja chata nebola. Áno, riešil ma politicky zložený výbor, kde má väčšinu vládna koalícia a dali mi pokutu, ktorú splácam a strhávajú mi ju z platu. Tento proces bol politicky motivovaný a bola to politická pomsta," reagovala Veronika Remišová. 

S kým sa nové politické subjekty (ne)spoja?

"Beriem prieskumy s veľkou pokorou a ďakujem ľuďom za podporu. K spájaniu musím povedať, že sme vždy boli za podporu a vždy sme. Andrej Kiska spája ľudí a hľadá vždy diskusiu. Treba povedať, kedy koalície majú zmysel, a to vtedy, aby sme pomohli stranám, ktoré sa nachádzajú na hranici zvoliteľnosti. V tomto prípade, by to zmysel malo," uviedla Remišová na adresu prípadnej koalície so stranou PS/Spolu.

Zdá sa ale, že strana Za ľudí stúpla na úkor PS/Spolu. Jedna z podmienok na spoluprácu strán Za ľudí a PS/Spolu mali byť životné partnerstvá a líderstvo Trubana. "Pred naším snemom pán Truban a Beblavý sedeli s pánom Kiskom a diskutovali. My túto hru, kto je väčší líder ale hrať nechceme. My ideme s programom, s poctivou politikou v regiónoch a vo februári uvidíme," povedala Remišová. 

"Je podstatné hovoriť o programe a o tom, čo chceme ľuďom doručovať. Z úst predsedov som často počúval s kým pôjdu a s kým nepôjdu do koalície, a to je málo na politiku. Ľudia sú znechutení z tej emócie a potrebujú riešiť veci a ukázať, že sme tu pripravení riešiť konkrétne problémy, ktoré ľudia majú," povedal Ducker, s ktorým spoluprácu Andrej Kiska a strana Za ľudí odmietla. "Myslím, že jediný styčný bod pomsty Kisku Ficovi je strašne málo. Ľudia rozhodnú a podstatné pre nás je, aby vláda, ktorá bude vznikať mala čo najsilnejší prienik v hodnotách a v obsahu svojej politiky," dodal Drucker. 

Otázky divákov z aplikácie Slido.com

Divák Stanislav pre Veroniku Remišovú: "Na vašich bilboardoch sa píše, že vezmete podvodníkom nelegálny majetok. Nie je to cynizmus vzhľadom na kauzy vášho predsedu?"

Veronika Remišová: "V strane uznávame padni komu padni. Považujeme to za jedno z kľúčových opatrení. Nesúhlasím s pánom Druckerom, že sľubujeme, čo nevieme splniť. My chceme ísť do koalície ale s takými, čo zdieľajú s nami hodnoty, čo pôjdu po gauneroch a budú ich vedieť z postov odvolať."

Divák pre Tomáša Druckera: "Financuje vašu politickú stranu finančná skupina Penta?"

Tomáš Drucker: "To sú úsmevné veci. Ako minister zdravotníctva som niekoľkokrát zakročil voči fungovaniu skupiny. Možno by bolo lepšie adresovať túto otázku do strany Za ľudí, kde sú ľudia blízki aj pánovi Haščákovi."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy