Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kontrolný deň v NÚSCH. Ministerka zdravotníctva avizovala novinky pre pacientov
Zdielať na

Kontrolný deň v NÚSCH. Ministerka zdravotníctva avizovala novinky pre pacientov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Peter Pellegrini a ministerka Kalavská mali vo štvrtok kontrolný deň v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb. V ústave už čoskoro pribudne nový pavilón Detského kardiocentra. Pod jednou strechou sa tak prepojí starostlivosť o pacientov s ochoreniami srdca od narodenia až po dospelosť.

Na jar budúceho roku pribudne pri ústave aj diagnostické centrum. Vybavené bude heliportom, ako aj oddelením zlyhávania a transplantácie srdca. Zároveň dnes do prevádzky uviedli aj nový angiografický prístroj. "Vďaka tomuto prístroju sa znižuje radiačná záťaž pre pacienta," uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

NÚSCH má nové katetrizačné pracovisko pre intervenčnú kardiológiu. Súčasťou pracoviska je nový RTG angiografický prístroj. Oficiálneho spustenia sa zúčastnili aj premiér Peter Pellegrini a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Cena prístrojov na novom pracovisku je takmer 1 milión eur bez DPH, NÚSCH ich financoval z vlastných zdrojov. Nový RTG angiografický prístoj pre intervenčnú kardiológiu umožňuje zobrazenie srdcových štruktúr nielen pomocou rtg žiarenia, ale aj pomocou ultrazvukového a optického zobrazenia. V rámci obnovy pracoviska došlo k výmene amortizovaného RTG prístroja za nový RTG angiografický prístroj. "Dnes vidíme hmatateľný výsledok postupnej obnovy zastaranej prístrojovej techniky v nemocniciach a modernizáciu zdravotníckych zariadení, konkrétne toto pracovisko prinesie pacientom kvalitnejšiu diagnostiku, a teda umožní pracovníkom ponúknuť ešte kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť pre pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami v rámci celého Slovenska," uviedol predseda vlády. Ako povedala ministerka zdravotníctva, tento prístroj umožňuje zobrazenie srdcových štruktúr nielen pomocou RTG žiarenia, ale aj prostredníctvom ultrazvukového a optického zobrazenia, pričom prínosom je aj nízka radiačná zátaž. "Mám radosť, keď konkrétnymi krokmi poskytujeme pacientom možnosť na kvalitnejšiu liečbu a lekárom, sestrám a iným zdravotníckym pracovníkom lepšie podmienky na ich prácu," konštatovala Andrea Kalavská.

V modernom katetrizačnom laboratóriu boli inštalované aj nové diagnostické prístroje využívajúce ultrazvukové a optické zobrazovacie princípy. Národný ústav má aj 158 nových postelí pre pacientov. "Nové postele umožnia pre pacientov komfortnejšiu liečbu či zotavovanie sa po náročných operačných zákrokoch. Nové, elektricky polohovateľné nemocničné lôžka a nočné stolíky budú využívať Oddelenia všeobecnej kardiológie, Oddelenie kardiológie a angiológie, Oddelenie cievnej chirurgie a Oddelenie kardiochirurgie, na štandardných aj nadštandardných izbách," povedal generálny riaditeľ NÚSCH Mongi Msolly.

Súčasťou NÚSCH bude aj nový pavilón Detského kardiocentra, ktorého výstavba je vo finálnej fáze. Architektonickým riešením a moderným prístrojovým vybavením sa podľa ministerky nové Detské kardiocentrum zaradí k najprogresívnejším zariadeniam tohto druhu v Európe. "Národný ústav srdcových a cievnych chorôb sa zároveň stane unikátnym pracoviskom, na ktorom sa pod jednou strechou prepojí starostlivosť o pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami od narodenia až po dospelosť," informovala Andrea Kalavská. Národný ústav rozšíri aj aktivity v rámci diagnostiky a liečby kardiovaskulárnych ochorení v novej budove Diagnostického centra. Súčasťou pracoviska budú aj tri moderné operačné RTG pracoviská pre diagnostiku a liečbu srdcových arytmií.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy