Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Antonino Vadala dostal v Taliansku trest za pašovanie drog
Zdielať na

Antonino Vadala dostal v Taliansku trest za pašovanie drog

V máji Antonina Vadalu previezli zo Slovenska do Talianska. Na palube s ním bol aj reportér Samuel Migaľ

BRATISLAVA/BENÁTKY / Antonina Vadalu odsúdil taliansky súd na 9 rokov a 4 mesiace za pašovanie drog z Južnej Ameriky. Spolu s ním skončilo za mrežami ďalších 17 obvinených. Upozornilo na to Investigatívne centrum Jána Kuciaka.

Súd v Benátkach rozhodoval o 17 obžalovaných v kauze pašovania drog z Južnej Ameriky do Talianska. Benátska sudkyňa Francesca Zancan dala Vadalovi trest 9 rokov a 4 mesiace, informoval portál ciavula.it.

Informáciu o odsúdení Antonína Vadalu nám potvrdila talianska investigatívna novinárka Cecilia Anesi. "Čo sa týka Antonina Vadalu - podnikateľa pôsobiaceho na Slovensku, ten bol odsúdený na deväť rokov a štyri mesiace za mrežami. Proces prebiehal v tzv. skrátenom súdnom konaní, žalobcovia preň pôvodne žiadali 11 rokov," vyjadrila sa. Spolu s ním bola odsúdená takmer dvadsiatka obžalovaných, medzi nimi aj hlava drogového gangu a iba jedného súd oslobodil.  "V stredu v Benátkach sudkyňa Francesca Zancan odsúdila sedemnásť ľudí, obvinených z pašovania drog - dovozu kokaínu z Latinskej Ameriky do Talianska," pokračovala investigatívna novinárka. 

Kokaín podľa vyšetrovateľov vraj do Talianska dovážali na lodiach ukrytý v exotickom ovocí. Následne ho nákladnou dopravou distribuovali do rôznych častí Talianska, Slovinska a aj na Slovensko. Vadala bol zodpovedný za riadenie transportu a finančné zabezpečenie tejto prepravy. Čo z toho súd zobral do úvahy v odôvodnení rozsudku, zatiaľ nevieme. "​Zatiaľ nemáme ďalšie informácie, pretože v Taliansku má sudca po vynesení rozsudku 90 dní na to, aby zverejnil jeho odôvodnenie. Musíme teda počkať naň," povedala pre TV JOJ novinárka Cecilia Anesi. 

Nevieme viac ani o tom, do akej miery sa na vyšetrovaní podieľali zložky slovenskej polície a podrobnosti o drogovej trestnej činnosti Vadalu. "Polícia informácie ku konkrétnym osobám, ani k jednotlivým procesným úkonom, neposkytuje," uvádza sa v stanovisku policajného zboru. 

Antonina Vadalu zatkli na Slovensku a neskôr prepustili aj v súvislosti s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. O Vadalovom pôsobení na Slovensku písal zavraždený novinár. 

​Vadala roky podnikal na východnom Slovensku. Úrady sa ním začali zaoberať po zverejnení nedokončeného článku Jána Kuciaka. No talianska strana ho už dlhšie podozrievala z pašovania drôg. Vadala údajne mohol na tieto účely využívať colný sklad v Michalovciach, ktorý sídlil v ním prenajímaných priestoroch, na čo TV JOJ upozorňovala ešte pred časom. 

​V polovici mája ho eskortovali zo Slovensko do Talianska. Antonino Vadala odletel bežnou linkou Viedeň - Rím do Talianska v sprievode dvoch policajtov. Slovenský súd ho tam vydal na základe medzinárodného zatykača zo súdu v Benátkach. "My sme už Antonina Vadalu videli v lietadle, strážia ho dvaja policajti. Akýkoľvek pokus o rozhovor bol okamžite zamietnutý," opísal situáciu reportér Novín Samuel Migaľ, ktorý bol s Vadalom v lietadle na trase Viedeň - Rím.

​Vo februári taliansky denník La Repubblica zverejnil informáciu, že vtedajší premiér Robert Fico si telefonoval s Anoninom Vadalom. Ten to odmietal. 

O dva dni neskôr, 22.2. 2019, Fico zverejnil podľa neho dôkaz, ktorý má dokazovať, že nikdy s Vadalom nevolal. 

​Talianska investigatívna novinárka, ktorá sa vražde Jána Kuciaka venuje už dlhšie, priniesla v tamojšej verejnoprávnej televízii v apríli správu o vyšetrovaní benátskej prokuratúry. Podľa nej Vadalu Taliani sledovali od roku 2014 do roku 2018. Jeho slovenské telefónne číslo odpočúvali v rokoch 2014 a 2015, teda aj v čase, keď už Trošková pracovala pre Roberta Fica. Celkovo si volali 452-krát. Vadala komunikoval aj s agentom v utajení. Tomu sa pochválil, aké kontakty má na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy