Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V skladoch na západe i východe našli podozrivé chemikálie. Ide zrejme o drogové laboratórium
Zdielať na

V skladoch na západe i východe našli podozrivé chemikálie. Ide zrejme o drogové laboratórium

VEĽKÉ ÚĽANY/KEŽMAROK / Sudy plné chemikálií v areáli bývalého družstva vo Veľkých Úľanoch slúžili na nelegálny biznis. Poliaci, ktorí si priestor prenajali si z haly spravili obrovské drogové laboratórium. Polícia do rána všetko skonfiškovala a zadržala troch podozrivých.

To, že sa v halách deje niečo zvláštne, si všimli zamestnanci vedľajšej firmy. Tí pred pár dňami spozorovali, že z búdky sa valil biely dym. Navyše sa im ťažko dýchalo a pálili ich oči. Poliaci im tvrdili, že je všetko v poriadku a v sudoch a v nádobách sa nachádzajú postreky pre poľnohospodárstvo.

Starostovi sa to ale celé nezdalo. Podozrivý bol aj privysoký odber elektriny."Okolo 3700 KW inak bežná rodina za mesiac doma spotrebuje okolo 250 a 300 KW," vraví starosta František Gögh. Ešte v stredu popoludní prišlo do haly množstvo policajtov a celé laboratórium odviezli na expertízu. Všetko nasvedčuje tomu, že hangár slúžil Poliakom na varenie pervitínu v obrovskom množstve. "Tieto maringorky, ktoré sú upravené a sú tam aj regále, tak tie misky, kde oni vlastne varili pervitín, tak sa z toho odparovala voda a to cez tie komíniky išlo von," vysvetľoval starosta. 

Sedem nákladných áut

"Vyšetrovateľ začal vo veci trestné stíhanie pre podozrenie z drogovej trestnej činnosti," uviedla policajná hovorkyňa Mária Linkešová. Celé laboratórium, príslušenstvo na výrobu drog a desiatky plných sudov chemikálií kriminalisti dokumentovali dlhé hodiny. Neskôr počas noci policajti spolu s hasičmi všetko naložili do nákladiakov. Okolo 5:00 ráno vyrazilo v sprievode policajného konvoja 7 plných nákladných áut, ktoré putovali rovno na expertízu do Slovenskej Ľupče.

Zadržaní podozriví 

"To ma aj teší, lebo aspoň sme sa zbavili chemikálií z tohto prostredia a už naši občania nebudú ohrození," povedal ďalej starosta. Polícia v stredu večer zadržala ešte aj troch podozrivých. Z toho jedného Slováka a dvoch Poliakov. Tí sa večer pohybovali v blízkosti areálu a sledovali, čo sa na ich prenajatom pozemku deje. Hliadka ich spozorovala a pri kontrole zistila, že dvaja z nich hovoria po Poľsky.

Policajti ich ihneď zadržali a v putách odviezli na oddelenie. Jeden z Poliakov je konateľom spoločnosti, ktorá si halu pred 2 mesiacmi prenajala. V aute po nich na zadných sedadlách zostali dýchacie masky a špeciálne obleky, ktoré používali pri manipulácií s chemikáliami. Keďže ide o organizovanú skupinu, nie je vylúčené, že celý prípad si neskôr prevezme NAKA.

Podobný prípad v Kežmarku

Podobný prípad ako pri Galante sa pravdepodobne stal aj v Kežmarku. V stredu až do neskorých večerných hodín zasahovali policajti spolu s hasičmi a inšpektormi životného prostredia v hale, kde našli nádoby s podozrivým obsahom. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy