Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Muž, ktorý vystrelil na svoju družku, už pozná svoj trest. Tvrdí však, že obeťou je on
Zdielať na

Muž, ktorý vystrelil na svoju družku, už pozná svoj trest. Tvrdí však, že obeťou je on

TRENČÍN / Trinásť rokov strávi za mrežami 50-ročný muž, ktorý svojej družke začiatkom marca v chatke v Brodzanoch namieril zbraňou do čela a vystrelil. Pred tým, ako vystrelil jej podľa obžaloby povedal - nebude ťa to bolieť. Na súde vyhlásil, že bol celé roky týraný a obeťou je vlastne on. Nepomohlo a trest ho neminul.

"Bol som týraný, policajti si s tým nevedeli dať rady, tak som sa v jednej sekunde rozhodol takto," bráni sa pred súdom obžalovaný Július. Preto vraj vytiahol na svoju družku zbraň. Všetko sa odohralo v záhradkárskej osade v Brodzanoch. Obaja sa najskôr pohádali. Mal vypité, a tak vzal do ruky zbraň.

"S podomácky upravenou zbraňou namieril na hlavu poškodenej s úmyslom usmrtiť," uvádza prokurátor. "On vytiahol zbraň, že ma to nebude bolieť. Myslela som, že mi ide dať facku," svedčila postrelená žena. Stihla sa totiž uhnúť v poslednej chvíli. Guľka jej zasiahla líce a telom prešla 40 centimetrov. Zastavila sa až pod lopatkou. Po streľbe ušla, zavolala si pomoc a lekári ju zachránili. Július sa zamkol v chatke.

Von ho dostali kukláči a putoval do cely. Hrozilo mu 15 až 20 rokov za mrežami. Okresný súd v Trenčíne mu vymeral 13 rokov. Voči rozhodnutiu prvostupňového súdu sa odvolal tak prokurátor, ako aj obžalovaný. Ani jednému z nich to ale nepomohlo.

Július senát žiadal, aby mu vymeral trest nižší ako desať rokov. "Aby som mal znížený trest, lebo bez príčiny by som to neurobil," vysvetľuje. "Skutok nebol dokonaný, urobil vyhlásenie o vine a v zmysle znaleckého posudku bola u neho znížená príčetnosť," povedal jeho obhajca Martin Buraj. 

Toto boli tri hlavné dôvody, pre ktoré žiadala obhajoba ešte výraznejšie zníženie trestu. Prokurátor ale o tom nechcel ani počuť. Chcel prísnejší trest. Senát krajského súdu nakoniec obe odvolania zamietol. "Takto uložený trest je uložený zákonne a spravodlivo," vyhlásil predseda senátu. "Došlo k mimoriadnemu zníženiu trestu, takže sme z minima vyťažili maximum," zhodnotil Buraj. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy