Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Označíte tureckú operáciu v Sýrii za inváziu? Potom pošlem do Európy milióny migrantov, vyhlásil prezident Erdogan
Zdielať na

Označíte tureckú operáciu v Sýrii za inváziu? Potom pošlem do Európy milióny migrantov, vyhlásil prezident Erdogan

TURECKO/EURÓPA / Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil európskym krajinám, že na územie Európy pošle milióny sýrskych utečencov. Urobí tak v prípade, ak tureckú operáciu v Sýrii označí Európa za inváziu. Vyjadril sa tak vo svojom vyhlásení, keď obhajoval postup Ankary proti sýrskym Kurdom.

Turecká armáda proti Kurdom bojuje už druhý deň na severe Turecka, kde chce na území širokom 30 kilometrov zriadiť bezpečnostnú zónu. Do tejto zóny Ankara plánuje umiestniť 2 milióny sýrskych migrantov, ktorí sú momentálne v Turecku. Za tento postup krajinu kritizujú mnohé ďalšie krajiny Európy. Prezident Erdogan vo svojom prejave povedal, že od zahájenia bojov zomrelo už 109 teroristov.  

"Ak Európa definuje operáciu v Sýrii ako inváziu, potom môžeme otvoriť dvere a poslať 3,6 milióna sýrskych utečencov k vám," upozornil Erdogan. Operácia podľa neho prispeje k mierovému riešeniu situácie v Sýrii a k budúcemu usporiadaniu tejto zeme. Erdogan sa tiež domnieva, že vďaka zásahu tureckých vojsk obnoví demografické zloženie obyvateľstva na severe Sýrie. 

Historicky veľké časti tamojšieho územia obývajú Kurdi, no žijú tam zároveň aj Arabi, Asýrania a Arméni. Kurdi za terajšej občianskej vojny v Sýrii vybojovali proti teroristickej organizácii Islamský štát rozsiahle územie a ovládajú až štvrtinu Sýrie. Erdogan verí, že vďaka zásahu Turecka sa obnoví územná celistvosť oblasti. 

Erdogan ďalej prehlásil, že Európania nikdy neboli úprimní a teraz hrozí zablokovanie 3 miliard eur sľúbených Turecku v rámci dohody o utečencoch. "Dodržali ste niekedy sľuby, ktoré ste nám dali? Nie. My budeme vo svojej ceste s božou pomocou pokračovať," poznamenal turecký prezident. 

Hovorkyňa Európskej komisie na základe jeho vyjadrení uviedla, že Turecko si musí uvedomiť, že jeho žiadosť o členstvo v únii vyžaduje spoločné unijné zahraničné politiky. "Členstvo v EÚ od kandidátov vyžaduje pripojiť sa k zahraničnej politike EÚ. Pokiaľ Turecko o pripojenie k bloku naozaj stojí, potom sa musí tak aj riadiť," vyjadrila sa hovorkyňa. 

Prezident sa tiež snažil vyvrátiť obavy z toho, že turecká invázia vyvolá na severe chaos, ktorý využijú zajatí členovia IS k úteku z väzníc. Tie dodnes strážia Kurdi. Erdogan povedal, že tí, ktorí majú zostať väznení, aj zostanú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy