Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Knižný kompas vás nasmeruje na správnu čitateľskú cestu. Tituly sa nájdu aj pre náročnejších
Zdielať na

Knižný kompas vás nasmeruje na správnu čitateľskú cestu. Tituly sa nájdu aj pre náročnejších

BRATISLAVA / Jeseň je zvyčajne čas bohatej knižnej úrody. Aj preto v týchto dňoch viacerí slovenskí vydavatelia opäť zorganizovali takzvaný Knižný kompas, v ktorom predstavujú sedem slovenských noviniek. Tentoraz siahli aj po náročnejších žánroch, ako napríklad pohľad na našu prokuratúru cez skutočný príbeh prokurátorky. Čerešničkou na torte je určite softvérový robot, ktorý záujemcom pomáha orientovať sa v záplave kníh.

Tohoročný Knižný kompas okrem nových titulov priniesol aj nové technologické vychytávky. "Postavili sme si malého robotíka - checkbota, ktorý ľuďom ukáže, aké knihy si majú kúpiť," uviedla šéfka vydavateľstva Ikar Gabriela Belopotocká. Poviete mu, aký žáner vás zaujíma a on vám vytvorí ponuku.

Knižný kompas je už podľa názvu zameraný na pomoc pri orientácii sa na knižnom trhu a jeho súčasťou sú viaceré vydavateľstvá. V tomto roku vybrali sedem. Zároveň rozšírili aj žánre o náročnejšie tituly.

Kniha Proti zločinu je nanajvýš aktuálna práve v časoch, keď sa dôvera voči prokuratúre a súdnictvu prepadla na samé dno. "V súdnictve pôsobí určite veľa čestných prokurátorov a sudcov, ale problém je vo vedení inštitúcií," povedala Eva Mišíková, prokurátorka a spoluautorka knihy. Príbeh prokurátorky sa dotýka známych káuz ako boli "kyselinári" alebo Mikuláš Černák. Prokurátorka oslovila novinárku Ľudmilu Lackovú a spolu stvorili knihu.

V psychologickej téme ale z pohľadu partnerských vzťahov sa venuje výskumníčka a psychoterapeutka v jednom v knihe Pripútajte sa, prosím. "Obsahuje základné univerzálne princípy, ktoré ľudia potrebujú poznať, aby sa vedeli dobre rozhodovať a vytvoriť si dobré vzťahy," uviedla autorka Júlia Halamová. Kniha je pre tých, ktorých takpovediac za žiadnu cenu nedostaneme do psychologickej poradne. Zistia napríklad, že iní ľudia nefungujú rovnako ako oni.

Jozef Karika ukončuje svoju šesťdielnu sériu titulom Čierny kruh, František Kozmon v modernej bájke Vlk opisuje osamelého kanadského mafiána. Lucia Sasková zas rieši krutú diagnózu v knihe Odsúdená a život dvoch generácií zas Adriana Macháčová v titule Čo má ona a ja nie? No a najmä pre deti, ale nielen pre ne je tu Veľký atlas živočíchov očami už zosnulého maliara Jindřicha Krejču a kolektívu v novom nádhernom vydaní.

Pozrite si jesenné knižné tipy.

Súvisiace články