Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vyšetrovací tím popravy Jána Kuciaka a jeho snúbenice zrušili. Na ťahu je špecializovaný trestný súd
Zdielať na

Vyšetrovací tím popravy Jána Kuciaka a jeho snúbenice zrušili. Na ťahu je špecializovaný trestný súd

BRATISLAVA / Vyšetrovací tím v kauze popravy Jána Kuciaka a jeho snúbenice už policajný prezident rozkazom zrušil. Aktívny bol rok aj sedem mesiacov a na začiatku mal až 82 členov. Výrazne mu pomáhal aj Europol. Teraz je už takpovediac na ťahu špecializovaný trestný súd. Všetko nasvedčuje tomu, že pôjde o ostro sledovaný proces.

"Takýto tím nemá obdobu na území SR. Určite ľudia budú pociťovať to, že asi sa nejaká éra uzatvorila. Je to určitý spôsob takého uspokojenia pre občanov," uviedol Milan Ficek, odborník na trestné právo. Podľa právnika to nebudú mať ľahké ani sudcovia, ktorým kauza úkladnej vraždy Jána a Martiny bola pridelená. Spis v tejto veci má totiž, bez príloh, 25 tisíc strán a kým vytýčia prvé pojednávanie, si ho budú musieť najskôr naštudovať. Čo môže trvať dlho.

Obžalobe čelia Alena Zsuzsová, vykonávatelia skutku Miroslav Marček a Tomáš Szabo a tiež Marián Kočner, ktorý si mal popravu novinára objednať. Všetkým hrozí doživotie. "Obžaloba napadla do senátu 2T v Pezinku. Bola pridelená zákonnému sudcovi, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe v zmysle trestného poriadku," objasnila Katarína Kudjáková, hovorkyňa ŠTS. Predsedať mu bude sudkyňa Ružena Sabová a prísediaci budú sudcovia Ivan Matel a Rastislav Stieranka, ktorý je služobne mladší. Kauzy, ktoré tento senát riešil sú ale zvučné. A to napríklad Fruniho, Horizont Slovakia, do väzenia poslal aktérov nástenkového tendra bývalých ministrov SNS Jahnátka a Štefanova, ale aj mafiánske skupiny Piťovcov a Takáčovcov. "Ide o mimoriadne skúsených a erudovaných sudcov. V takýchto prípadoch je okrem zručností a odbornosti veľmi kľúčová aj otázka morálnej integrity, charakteru, čestnosti, tam tiež nemám pochybnosti," povedal Daniel Lipšic, advokát rodiny Kuciakovcov. 

Dohodu o vine a treste, na ktorej sa dohodol piaty obvinený v tejto veci Zoltán Anduskó má v samostatnom konaní na stole iný senát. "Návrh na dohodu o vine a trest napadol do senátu 1T v Pezinku. Bol pridelený zákonnému sudcovi," informovala Katarína Kudjáková. Tomuto senátu bude predsedať Pamela Záleská a prísediaci budú sudcovia Emil Klemanič a Ján Buvala. Zaujímavé je pritom to, že práve šéfka senátu je z nich služobne najnovšia sudkyňa. Senát 1T v minulosti riešil napríklad Okoličány gang, Sýkorovcov, podvodné zmenky v prípade Kosíka a tiež aktuálne koná v Kočnerových zmenkách. "Pri tomto senáte môžme hovoriť o určitej rutine. Je tam sudkyňa, ktorá je novšia na ŠTS, tak možno príde nejaký nový vietor na urýchlenie konania," povedal Milan Ficek. 

Procesu v kauze popravy novinár budú zrejme sprevádzať veľké bezpečnostné opatrenia. Okrem toho si pre mimoriadny záujem novinárov aj verejnosti vyžiada veľkú pojednávaciu miestnosť. Na to sú vhodné priestory v budove justičnej akadémie v areáli súdu v Pezinku. Tam sa konal aj proces Okolyčányovcov, kde bolo až 16 obžalovaných. Druhou alternatívou sú priestory vo výkone väzby. "Tak rozhodnutie je na predsedníčke senátu, ktorá to musí vyhodnotiť aj podľa bezpečnostnej situácie," poznamenal Daniel Lipšic. Pokiaľ obžalovaní nepožiadajú o konanie v ich neprítomnosti, sa na súde stretnú všetci štyria. Môže sa stať aj to, že budú sedieť vedľa seba, pokiaľ to sudca nezabezpečí inak. "To, že si budú šuškať, môže sa stať. Niekedy sa môže stať, že si budú obžalovaní naznačovať rukami alebo gestami," dodal Milan Ficek.

Pri tejto veci je dôležitý aj fakt, že 27. novembra uplynie zákonná lehota väzby obžalovaných. Súd musí v tejto veci dovtedy konať.

Presne rok a osem mesiacov po vražde prokurátor podal obžalobu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy