Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Proces s údajným slovenským teroristom sa blíži ku koncu. Za propagovanie Islamského štátu mu hrozí až 15 rokov
Zdielať na

Proces s údajným slovenským teroristom sa blíži ku koncu. Za propagovanie Islamského štátu mu hrozí až 15 rokov

PRAHA / Proces so Slovákom, ktorého v Česku vinia z plánovania teroristického útoku a propagácie Islamského štátu, sa blíži ku koncu. Sudkyňa už ukončila prehrávanie odposluchov. Ak mu dokážu vinu, hrozí mu 15 ročný trest.

Práve odpočúvanie a videá sú kľúčové dôkazy obžaloby, podľa ktorej je Abdul Rahman, vlastným menom Dominik Kobulnický, nebezpečný terorista.

V súdnej sieni sa dnes prehrával 5 hodín, novinári nesmeli robiť záznamy. "Tieto videá sú aj prezentáciou Islamského štátu pre ďalších bojovníkov," konštatuje prokurátor Martin Bílý. 

Kobulnického policajti odpočúvali aj v čase, keď bol vo väzobnej väznici. V tom čase podľa štátneho zástupcu niekoľkokrát volal svedkom a snažil sa ich ovplyvniť, aj to by mu mohlo v celkovom úhrnnom trestu, ak bude odsúdený, ublížiť.

"Obžalovaný nemá právo komunikovať, okrem rodinných príbuzných. Zachytená bola určitá snaha usmerňovať výsluchy svedkov," dodáva Martin Bílý. 

Slovák priznal, že bol džihádistami očarený, rovnako sa obliekal, prijal islam, plánoval útok na autobusovej stanici v Prešove. To si rozmyslel.

Džihádistické nahrávky 

Na nahrávkach sú videá s návodmi k zostrojeniu bomby, ako ju pripevniť na telo, čo prežíva bojovník pred smrťou. Policajti našli tiež fotky mačky s odrezanou hlavou, inšpirované bojom džihádistov.

Polícia ho dolapila v byte v Stodůlkách so štyrmi kilogramami výbušniny, on sa ale obhajuje tým, že vyrábal delobuchy na Silvestra a to, že by plánoval ďalší útok, odmieta.

Vo štvrtok by sa mali na súde čítať záverečné reči a zrejme padne aj rozsudok. 

Viac sa o prípade dozviete v tomto videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy