Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obohacuje sa na základe okrádania štátu, tvrdí subdodávateľ. Stavebná spoločnosť sa však bráni
Zdielať na

Obohacuje sa na základe okrádania štátu, tvrdí subdodávateľ. Stavebná spoločnosť sa však bráni

SNINA / Stavebná firma pre inú spoločnosť vrámci subdodávky zatepľovala bytovku v Snine, no za prácu stále nemajú vyplatených 11 tisíc eur. Firma navyše tvrdí, že použitý materiál bol v rozpore s projektom. Išlo pritom o desiatky tisíc eur zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Prokuratúra hovorí o subvenčnom podvode.

Majiteľ stavebnej firmy tvrdí, že na zatepľovaní bytovky v Snine pracovali asi štyri mesiace. Tvrdí, že doteraz za to nedostali všetky peniaze. "Sú tu aj živnostníci, je to poškodzovanie rodín," konštatuje subdodávateľ prác Slavomír Bobaľa. 

Podľa slov majiteľa im nevyplatili 11 tisíc. Práce robili vrámci subdodávky pre firmu zo sninského okresu. Tá sa bráni. "Stavba bola stiahnutá zle, nepekne, neodborne. Je tam nakrivo stiahnutý izolant, nie je to v rovine, sú tam vlnovky," argumentuje konateľ stavebnej firmy. 

Realizátor však tvrdí, že dodaný materiál nebol v požadovanej hrúbke a certifikácii. "Mala ísť 16-ka vata, aj bola vyfaktúrovaná. Prišla minerálna vlna neznámeho výrobcu z východného bloku, už nám to bolo podozrivé. Tu sú peniaze zo štátneho fondu rozvoja bývania," hovorí Bobaľa. "Je to v súlade s projektom, my k tomu máme všetky potrebné informácie," oponuje konateľ stavebnej firmy. 

Podľa Štátneho fondu rozvoja bývania z predložených dokladov vyplýva, že zatepľovací systém mal byť v hrúbke 160 mm. "V prípade, že by sa mali na stavbe realizovať práce v rozpore s predloženou dokumentáciu, je potrebné dať tieto zmeny pred realizáciou prác odsúhlasiť na ŠFRB. Použitie menšej hrúbky zatepľovacieho systému má jednoznačný dopad na zhoršenie tepelnoizolačných vlastností stavby," vysvetľuje Juraj Kurňavka, generálny riaditeľ Štátneho fondu rozvoja bývania. 

Na skúsenosti so štátnymi zákazkami sme sa pýtali inej nezávislej firmy z regiónu. "Určite takéto zmeny musia byť buď v dodatku alebo v stavebnom denníku," tvrdí konateľ inej stavebnej firmy Jaroslav Pčola.

Podnet na prokuratúre 

Stavebná firma sa už s trestným oznámením obrátila na prokuratúru, a to pre podozrenie zo spáchania trestného činu subvenčného podvodu. "Kľudne nech sa prešetruje. Keby si robili prácu tak ako mali, dnes my vy nebudete volať v tejto veci," reaguje konateľ stavebnej firmy. "Takíto podnikatelia na Slovensku nemajú čo robiť," myslí si Bobaľa. 

"Po oboznámení sa s obsahom bude oznámenie postúpené príslušnej zložke policajného zboru," poznamenal Marián Spišák, hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove. 

Tomáš ponúkal smartfóny za polovičné ceny. Na podvode zarobil viac ako 17 tisíc eur. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy