Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO: Cisár Naruhito oficiálne nastúpil na trón. Takto vyzeral slávnostný ceremoniál
Zdielať na

FOTO: Cisár Naruhito oficiálne nastúpil na trón. Takto vyzeral slávnostný ceremoniál

Na záberoch je vidieť slávnostný ceremoniál intronizácie Naruhita a príhovor premiéra Shinza Abeho

TOKIO / Päťdesiatdeväťročný Naruhito už tento rok prvého mája prevzal panovníckej povinnosti od svojho otca Akihita, ktorý zo zdravotných dôvodov abdikoval. Stal sa tak 126. cisárom najstaršej vládnucej dynastie sveta. Oficiálne odovzdanie moci bolo ale zavŕšené až v utorok sériou rituálnych obradov. Slovensko na obrade zastupovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Japonský cisár Naruhito v utorok oficiálne zasadol na chryzantémový trón. Slávnostná intronizácia sa konala v cisárskom paláci v Tokiu a sprevádzala ju séria tradičných rituálov.

Tie sú vyvrcholením nástupu 59-ročného Naruhita na trón, ktorého sa ujal už v máji po abdikácii svojho otca Akihita.

​​Naruhito je 126. cisárom najstaršej dedičnej monarchie sveta, ktorá má podľa historikov 1 500 rokov.

Intronizačná ceremónia slúži na prezentovanie monarchie, zabezpečenie si podpory ľudu i ochranu japonského kultúrneho dedičstva.

Je však tiež príležitosťou pre diplomaciu. Vláda na slávnosť pozvala okolo 2 000 hostí z Japonska i zahraničia, medzi nimi vysokých štátnych predstaviteľov i zástupcov panovníckych rodov.

Nechýbali medzi nimi britský princ Charles, český premiér Andrej Babiš či slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. 

Vystriedal svojho otca 

Cisár Akihito abdikoval pre pokročilý vek a podlomené zdravie 30. apríla. Bola to prvá abdikácia cisára z krajiny vychádzajúceho slnka po viac než dvoch storočiach. Prvého mája ho na čele cisárstva vystriedal jeho syn Naruhito.

Kvôli tajfúnu Hagibis, ktorý Japonsko zasiahol pred týždňom a vyžiadal si viac ako 80 mŕtvych a desať nezvestných, sa vláda rozhodla odložiť na november jednu z hlavných častí slávnostného obradu - sprievod, v ktorom má ísť cisársky pár v otvorenom vozni a predstaviť sa tak verejnosti.

Medzi hosťami nechýbali britský princ Charles, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová či český premiér Andrej Babiš. Viac vo videu: 

Súvisiace články