Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zachráni ľudstvo umelá inteligencia? Podľa vedca Spana je budúcnosťou aj pre záchranu prírody
Zdielať na

Zachráni ľudstvo umelá inteligencia? Podľa vedca Spana je budúcnosťou aj pre záchranu prírody

BRATISLAVA / Ľudstvo každý deň vyprodukuje viac ako miliardu ton odpadu. Je zrejmé, že len tak ho vyhadzovať na skládky je cesta do pekla. Vytriediť to a recyklovať je zasa nadľudská úloha. Čo s tým? Podľa počítačového vedca, futuristu a autora kníh o umelej inteligencii riešenie existuje. Sú ním moderné technológie.

"Umelá inteligencia je stroj, ktorý dokáže vidieť, počuť, cítiť prostredie a dokáže sa učiť. V nových situáciách sa potom vie sám strategicky rozhodovať. V mnohom nám pomáha už v súčasnosti, tak prečo ju nevyužiť pri klimatických zmenách? Väčšina odpadu vyprodukovaných ľudí, končí na skládkach, kde sa spaľuje a tam sa produkuje dvakrát viac CO2. Mali by sme sa zamýšľať nad tým, čo s tým. Riešením je recyklovanie, no to tiež nie je ideálne. V USA sa recykluje tretina, na Slovensku ešte menej. Také robotické triedičky ale dokážu nepretriedený odpad dotriediť," načrtol Spano. 

Ako to funguje?

Triedičky majú kamery a ruky. Z pásu, po ktorom prechádza nepretriedený odpad, potom vedia zatriediť do kategórií rozdeliť naučené druhy odpadov. "Momentálne sa vedci snažia implementovať také veci, aby ruky dokázali aj vnímať čo držia, čím sa zlepší triedenie. Sú dvakrát rýchlejšie ako človek a znižujú aj riziká, ktoré v sebe triedič odpadu zahŕňa," povedal Spano s tým, že sú aj ďalšie možnosti. Niektoré sú aj na zmiernenie dopadov klimatických zmien, ktoré spôsobujú klimatické nešťastia. Umelá inteligencia tak podľa neho môže pomôcť aj v predvídaní katastrof, ktoré ľudstvo nevie ovplyvniť, no pomohlo by mu, ak by ich aspoň vedelo očakávať a pripraviť sa na ne. 

Ako sa vedec dostane k ochrane prírody? 

Podľa Spana môžu moderné technológie pomôcť ľudstvu aj s klimatickými zmenami. Ako sa ale vedec orientovaný na technológie dostane k ochrane prírody a klímy? "Ako malý chlapec som mal vážne zdravotné problémy a mal som veľmi narušený imunitný systém. Rodičia skúšali, čo sa dalo, no nič nefungovalo. Potom ma na radu priateľa poslali do Vysokých Tatier a pohyb v panenskej prírode mi takmer až zachránil život. Pred pár rokmi som totálne vyhorel, znova som sa vrátil k prírode a opäť mi pomohla. Teraz je čas, aby som jej to vrátil," uviedol vedec. 

Viac sa o problematike môžete dozvedieť aj tu: https://www.martinspano.com.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články