Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vodiči, zvýšte pozornosť! Deň bielej palice prinesie množstvo kontrol na cestách
Zdielať na

Vodiči, zvýšte pozornosť! Deň bielej palice prinesie množstvo kontrol na cestách

BRATISLAVA / Budúci týždeň v utorok bude polícia od rána hliadkovať na priechodoch pre chodcov v rámci 10-teho ročníka osvetovej akcie Deň bielej palice. Ak si nevidiaceho na priechode vodiči nevšimnú, čaká ich len napomenutie. Od stredy už ale hrozí nekompromisná pokuta.

V 50 mestách na celkovo 55 priechodoch bude polícia zisťovať koľko vodičov nezastaví, ak uvidí chodca s bielou paličkou. "Signalizáciu využívame vtedy, keď prídeme k priechodu pre chodcov a chceme dať najavo, že máme úmysel prejsť na druhú stranu, to znamená, že je to signál pre vodičov, že majú brzdiť. Keď ja počujem, že tie autá sú dostatočne ďaleko, a som si istá, že stihnú zabrzdiť a dať mi prednosť, tak dvihnem palicu vodorovne do výšky pása na 3-5 sekúnd, vrátim ju na zem a prejdem na druhú stranu," vysvetľuje Dušana Blašková, koordinátorka Dňa bielej palice 2019. 

Nevidiaci majú 3 typy palíc. Signalizačnú používajú slabozrakí pri zhoršených svetelných podmienkach alebo pri náročnejšom teréne. Opornú palicu využívajú osoby, ktoré majú okrem zrakového postihnutia aj obmedzenú možnosť pohybu. "Toto je dlhá, tzv. orientačná dlhá palica, zo všetkých 3 je najhrubšia, najpevnejšia, tú používajú nevidiaci a praktickí nevidiaci pri samostatnom pohybe pri bežnej dennej orientácii, tá musí vydržať najviac," približuje Blašková. 

Ľudia so zrakovým handicapom neodporúčajú vodičom pri zastavení auta blikať alebo trúbiť. "Keď trúbi, neviem, či to trúbenie patrí mne alebo inému účastníkovi cestnej premávky. Ono sa sluchom dá zistiť, že ten vodič zastavil a dáva mi prednosť," potvrdila Blašková. 

Horšíe sa to overuje u vodičov, ktorí vlastnia hybridné vozidlá. "Sú veľmi tiché a práve pri malých rýchlostiach do 25 km/hod. sú prakticky nepočuteľné," konštatuje predseda Únie nevidiacich Branislav Mamojka. Nové autá už preto musia mať na základe nariadení Európskej únie špeciálny zvukový systém. "Systém sa volá AVAS a je to vlastne taký zvukový varovný systém vozidla, ktorý vydáva signál podobný zvuku spaľovacieho motora," upresňuje Mamojka. 

Polícia za posledných 9 mesiacov neeviduje ani jedného nevidiaceho, ktorý by bol vinníkom dopravnej nehody. Za to vodiči podľa policajných štatistík usmrtili na cestách celkovo 44 chodcov. To, či nás s bielou palicou uvidia vodiči už z diaľky, sme si vyskúšali na vlastnej koži aj my. 

Drvivá väčšina šoférov nás však na priechode pre chodcov odignorovala."Vodič je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť okrem iného na osoby používajúce bielu palicu, za predpokladu, že poruší takéto ustanovenie, hrozí mu v blokovom konaní pokuta do výšky 50 € a v správnom konaní do výšky 100 €," informuje Tomáš Vrábel z Prezídia Policajného zboru. 

Zvýšené kontroly na cestách budú vykonávať aj so zvýšeným zameraním na mobilné telefóny. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy