Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pestovanie jabĺk je podľa ovocinárov umenie. Prezradili zaručené recepty na úspech
Zdielať na

Pestovanie jabĺk je podľa ovocinárov umenie. Prezradili zaručené recepty na úspech

TRENČÍN / Najviac vitamínov na meter štvorcový nájdete v týchto dňoch na trenčianskom výstavisku. Rozložili sa tu ovocinári z celého Slovenska. Prišli ukázať to najlepšie z ich úrody. Tohtoročnú sezónu si napriek suchu pochvaľujú. Cena jabĺk by podľa nich rásť nemala.

"Chutné jablko nemusí mať farbu, hlavne chuť a aby bolo šťavnaté," povedal jeden z ovocinárov na otázku, aké by malo byť ideálne jablko. "Do zdravého jablka ide červík, do nezdravého nejde," dodal ďalší.  Ovocinári tvrdia, že pestovanie jabĺk je hotové umenie.

Ovocinári sa prišli do Trenčína pochváliť s tým najlepším, čo dopestovali. Na tradičnú oberačku jabĺk si zaspomínal aj premiér. "Som liezol po stromoch, ja som bol ľahký, mňa využívali na zber tých najtenších konárov," povedal premiér Peter Pellegrini. 

Toho roku sa podľa ovocinárov urodilo jabĺk dosť. Na trenčianskom výstavisku vybrali aj najkrajšie na Slovensku. "Hodnotí sa vzhľad, stopky, farba, či je dobre obraté," povedal víťaz súťaže Najkrajšie jablko Milan Rendek. Jablko pána Rendeka je podľa poroty najkrajším spomedzi všetkých. Dopestovať ho, nebolo podľa jeho slov ľahké. "Najväčším nepriateľom sú škodcovia a potom ovzdušie si nechránime, včely nám hynú," uviedol víťaz.

Ovocinári sa zhodli aj na tom, že rovnako dôležité ako dopestovať, je vedieť jablká dobre uskladniť. "Dobre vetraná pivnica, tmavá, vlhkosť, tak 50 percent," povedal ovocinár. "Pre uskladnenie jabĺk a hrušiek je vlhkosť polovičný úspech," dodal ďalší. 

Napriek tomu, že na svoje jablká nedajú dopustiť, s ich predajom je to veľakrát horšie."Niekedy som bol schopný predať 19 metrov jabĺk, teraz ledva 200 kíl," uviedol ovocinár. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy