Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Sudca bol neoblomný. Opica z alkoholu je podľa neho jednoznačne choroba
Zdielať na

Sudca bol neoblomný. Opica z alkoholu je podľa neho jednoznačne choroba

Archívna reportáž

FRANKFURT NAD MOHANOM / Nemecký súd v nemeckom Frankfurte rozhodol o tom, že výrobcovia doplnkov stravy ich nemôžu inzerovať ako liečbu alebo prevenciu alkoholovej opice. Tá je totiž podľa súdu chorobou a prísľub vyliečenia potravinovej choroby je preto nezákonný. Proti pondelkovému verdiktu súdu sa ale dá odvolať.

Pred súdom stál výrobca takzvaných nápojov proti opici. Žalobe už skôr vyhovel nižší súd vo Frankfurte, rozsudok teraz potvrdil v odvolacom konaní vyšší súd. Sudca počas konania poznamenal, že doplnky stravy patria medzi potraviny, v reklamách im preto nemôžu pripisovať žiadne liečebné vlastnosti alebo vyvolávať dojem, že pôsobí preventívne proti chorobám. "Chorobou rozumieme aj malú alebo dočasnú poruchu normálnej činnosti tela," uviedol súd, podľa ktorého táto definícia zahŕňa aj únavu, nevoľnosť alebo bolesť hlavy, teda príznaky opice. 

Fakt, že príznaky opice odznejú samovoľne alebo že ich nie je nutné liečiť, podľa súdu neznamená, že nejde o chorobu. Pre zmiernenie opice pritom existuje mnoho odporúčaní od pitia väčšieho množstva vody po konzumáciu zeleniny alebo mastného jedla. Ľudia sa preto uchyľujú k liečivám ako je aspirín alebo paracetamol. Podľa odborníkov je ale len jeden spôsob ako sa tomuto nepríjemnému stavu vyhnúť - zostať triezvy. 

Aj v Poľsku prišli niektorí odborníci s liekom na opicu. Čo myslíte, funguje? Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články