Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Slovenský Indiana Jones odhaľuje na púšti Gobi stratený svet
Zdielať na

VIDEO: Slovenský Indiana Jones odhaľuje na púšti Gobi stratený svet

PÚŠŤ GOBI / Priamo z mongolskej púšte Gobi sa nám prihlásil slovenský Indiana Jones. Martin Kundrát tam odcestoval na prvú dinosaurologickú expedíciu v histórii Slovenska. A tá už priniesla aj prvé unikátne objavy.

Na čele expedície je paletonológ Martin Kundrát, ktorého výskumný tím priamo v púšti Gobi objavuje stratený svet čínskych dinosaurov. Chcú skúmať vývoj klimatických pomerov pred viac ako 70 miliónmi rokov.

Zdrojom pre výpočet teplôt sú zuby dinosaurov, konkrétne ich sklovina. "Máme tu prvú lokalitu, ktorá je posiata kosťami, taký malý amfiteáter," priblížil paleontológ Martin Kundrát. 

Našli miesto v bohatým výskytom kostí. Vyzbierali aj zuby a škrupiny z povrchu. Kompletnejšie kosti vybrali spolu s horninou, aby sa nepoškodili, balili ich totiž do sadry. Po prevoze do múzea sadrový obal otvoria a nález budú preparovať.

Dinosaury boli schopní vytvárať stáda

Zistili, že niektoré dinosaury zahynuli v stoji po tom, ako ich púštna búrka zasypala piestom. Fakt, že naraz bolo zasypaných niekoľko jedincov dokazuje, že dinosaury boli schopní vytvárať stáda. V púšti našli pozostatky mäsožravých i bylinožravých dinosaurov, korytnačiek aj vajec.

Z Bayan Mandahu sa výskumný tím sa presunie o 500 kilometrov severnejšie, do Erenhotu. Práve tam sa pred sto rokmi začala dnes už slávna história objavovania strateného sveta dinosaurov v púšti Gobi. "Držte nám palce, aby sme v týchto 70 miliónov rokov starých vrstvách, ktoré vidíte za mnou, objavili prehistorický život," odkázal Kundrát. 

Vzácny objav. Farmár počas zberu zemiakov natrafil na pohrebisko staršie ako pyramídy: 

Súvisiace články