Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTO: Takmer zabudnutú históriu zostreleného bombárdera si pripomínajú pamätníkom
Zdielať na

FOTO: Takmer zabudnutú históriu zostreleného bombárdera si pripomínajú pamätníkom

RADATICE / Prešlo už 75 rokov odvtedy, ako na konci druhej svetovej vojny zostrelili Nemci neďaleko Prešova britský bombardér. Na jeho palube boli ôsmi poľskí vojaci a leteli z Talianska do Poľska. Ani jeden z nich útok na lietadlo neprežil. Na mieste dopadu, na lúke nad dedinou, dnes odhalili trojmetrový drevený kríž ako pamätník na túto smutnú udalosť.

Je to tragédia, ktorú si už málokto v dedine pamätá. František Onofrej bol v roku 1944 ešte len chlapcom. Vtedy videl vrak zostreleného bombardéra na vlastné oči.

"Keď to spadlo, mal som 12 rokov. Ja som bol evakuovaný z Prešova v Sedliciach, to je blízko, a odtiaľ som prišiel k lietadlu. Traja letci boli vonku, obhorení, ďalší traja boli v lietadle. Dohromady ich bolo osem," opisuje amatérsky historik František Onofrej.

"Prelietali ponad naše územie, boli zasiahnutí nemeckým stíhačom," vysvetľuje starostka Radatíc Gabriela Viazanková. Zasiahnutý stroj dopadol na takzvanú Hájnikovú lúku. Nikto z poľských vojakov neprežil. Siedmich pochovali priamo na lúke a jedného na cintoríne v dedine. Na pietne miesto prišli aj potomkovia obetí.

Pamätník aj s menami 

Jeden pamätník majú aj v dedine pred obecným úradom. Aj s menami tých, ktorí pred 75 rokmi v bombardéri sedeli, keď ich zasiahol nemecký stíhač. Po vojne telá vojakov vykopali a previezli ich do Prahy, kde sú uložené na Olšanských cintorínoch.

František Onofrej, ako historik amatér, začal neskôr pátrať po detailoch tragédie. V časoch nedávno minulých sa ale stretol s nevôľou vtedajšej moci. A tak pokračoval až keď bol na dôchodku. Okrem iného sa mu podarilo získať aj fotografie všetkých tragicky zosnulých vojakov.

Unikátne zábery vlka pri love zachytil na telefón. Niektorým poľovníkom sa niečo také nepodarí za celý život: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy