Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovenské národné povstanie. Dôležitý moment našej histórie, za ktorým sa ukrýva mnoho osudov a príbehov
Zdielať na

Slovenské národné povstanie. Dôležitý moment našej histórie, za ktorým sa ukrýva mnoho osudov a príbehov

BANSKÁ BYSTRICA / Šéf Múzea SNP v Banskej Bystrici, historik Stanislav Mičev, skúma povstanie už 35 rokov. Považuje za dôležité, aby sa príbehy a osudy tých, ktorí SNP prežili, zachovali pre ďalšie generácie. Veď to bolo práve povstanie, ktoré nás, napriek predchádzajúcej niekoľkoročnej kolaborácii s nacistickým Nemeckom, dostalo po vojne na stranu víťazov.

Stanislav Mičev, známy historik, sa SNP venuje od roku 1984. Osobne pozná stovky osudov, mnohí pamätníci sú jeho osobnými priateľmi. "Povstanie, to nie je niečo, čo zahŕňa masu ľudí, povstanie sú individuálne osudy jednotlivcov, ktoré spoločne vytvárajú odpor voči nacizmu, ale každý človek, ktorý bol v povstaní alebo nejakým spôsobom pomáhal, má vlastný osud," hovorí Mičev. 

Aj podľa prieskumov SNP považuje za najdôležitejší moment našich dejín 80 percent Slovákov. "Tí ľudia riskovali všetko, vrátane vlastného života a života svojich najbližších. Praktiky nacistického Nemecka boli veľmi dobre známe, vyvražďovali nielen ľudí, ktorí sa zúčastnili odboja, ale aj blízkych rodinných príslušníkov, vrátane malých detí. Ja si myslím, že toto je moment, ktorý by si mal každý človek, keď sa hovorí o povstaní, uvedomiť, lebo to je to, čomu hovoríme v histórii hrdinstvo," poznamenal Mičev. 

Pamätníci, žiaľ, odchádzajú a teraz je na historikoch, aby odkaz povstania zachovali pre ďalšie generácie. Aj v samotnom múzeu sa denne stretávajú s množstvom dezinformácií, ktoré sú šírené na internete. "Najhrubšia falzifikácia je začiatok 90 rokov, keď sa začalo hovoriť o SNP ako o čiernom dni dejín Slovenska. Mnohí hovoria, že SNP bolo zbytočné, že zbytočne boli obete, ale to by sme museli počkať, kým nám niekto slobodu prinesie, ale potom by sme museli aj zdieľať všetko to, čo to prináša, ako byť porazeným národom," tvrdí Mičev. 

​​Podľa prieskumu múzea SNP medzi mladými vo veku 15 - 20 rokov je úroveň informácií o povstaní dosť nízka. Informácie hľadajú podľa prieskumu mladí na internete, v školách a u rodičov. Múzeá skončili na piatom mieste. "Investícia do nových expozícií, s modernými výrazovými prostriedkami, je budúcnosť múzejníctva na Slovensku, inak to nebude možné. To, akým spôsobom sa dá cez tieto výrazové prostriedky dosiahnuť napríklad emócia, to inými prostriedkami dosiahnuť jednoducho možné nie je," myslí si Mičev. 

Múzeum preto pripravilo novú multimediálnu expozíciu, ktorá dopĺňa tú, ktorá je tam od roku 2004. "Budem rád, keď aspoň 90 percent bude vychádzať z tej výstavy so sklopenou hlavou a uvedomí si, že vojna nie je riešenie," zhodnotil Mičev. 

Ťažké boje prebiehali aj na severovýchode

Medzi najaktívnejšie partizánske skupiny pred vypuknutím SNP patrili aj tie na severovýchode Slovenska. Na podporu vtedajších povstalcov neraz doplatili i niektoré obce ako napríklad Zlatá Baňa. Dedinu vypálili do posledného domu. Po vypuknutí povstania sa stal severovýchod dejiskom ťažkých bojov, ktoré mali pôvodne za cieľ spojiť povstalecké sily na Slovensku s Červenou armádou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy