Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Juraj Hossu na odvolacom súde dostal 9 rokov a musí sa ambulantne liečiť
Zdielať na

Juraj Hossu na odvolacom súde dostal 9 rokov a musí sa ambulantne liečiť

BRATISLAVA / Juraj Hossu odstal po odvolacom súde 9 rokov za mrežami a zaradil ho do ústavu na výkon väzby s minimálnym stupňom stráženia. Ďalej mu uložil ambulantnú liečbu. Rovnako ho zaväzuje poškodenej rodine nemajetkovú ujmu vo výške 59 tisíc eur. Ďalľí príbuzní sa odkazujú na uplatnenie náhradu škody na civilné konanie.

Odvolací súd v prípade Juraja Hossua sa začal krátko pred jedenástou. Pozostalí po Henrym Acordovi na súde neboli.

"Dúfam, že ste spokojní." Tieto slová adresoval Juraj Hossu novinárom potom, čo mu Krajský súd vymeral vyšší trest než Okresný. Hossuovi naparil odvolací súd o tri roky viac ako súd, proti ktorému sa odvolal.  14. mája totiž Okresný súd v Bratislave vymeral v tej dobe obžalovanému 6-ročný trest . Základná trestná sadzba za zločin zabitia je však 7-10 rokov. Súd 1. stupňa tak dal obžalovanému trest pod dolnou hranicou trestnej sadzby.

Obžalovaný podľa krajského súdu vedel, že lieky konzumuje spolu s alkoholom a dostavu zníženej príčetnosti sa dostal vedome a svojim zavineným konaním. Taký stav podľa súdu nemôže byť ospravedlnením zo spáchania trestného skutku. 

"Súd prvého stupňa postupoval nesprávne pri ukladaní trestu. Nakoľko opomenul, že obžalovaný sa do stavu zmenšenej príčetnosti dostal zavinene, z vlastnej vôle a preto ho takýto stav nemôže ospravedlňovať," vyjadril sa sudca Krajského súdu v Bratislave. 

Hossu mal podľa súdu jednu poľahčujúcu okolnosť a to tú, že sa priznal a skutok oľutoval. Preto z hornej hranice desať rokov ide do väzenia na 9 rokov. "So zaradením do ústavu na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň obžalovanému uložil protialkoholické liečenie ambulantnou formou," informoval Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu Bratislava. 

Podľa súdu išlo o jednostranné bezdôvodné napadnutie obete zo strany fyzicky nepomerne zdatnejšieho útočníka. Podľa dokazovania pred súdom dôvodil prokurátor už na prvom stupni, že útok na poškodeného bol bezdôvodný, bez pričinenia Filipínca Henryho. Útok bol bezcitný a brutálny. Útočník sa od roku 2011 liečil na úzkostné stavy, pričom mu psychiatrička predpísala antidepresíva. Tie však skombinoval s alkoholom. Po brutálnom útoku na Filipínca mu v dychu namerali viac ako dve promile. Podľa znalkyne z odboru psychiatrie to malo za následok podstatnejšie zníženie ovládacej a rozpoznávacej schopnosti. Nešlo však o žiadnu duševnú chorobu. 

 "Ja som nepovedal a nikdy som nebol závislý na alkohole. Ale v tom, čo sa stalo, zohral alkohol veľkú úlohu. Aj keby mi súd neuložil liečenie, sám by som sa na liečenie prihlásil, aby sa nič také nezopakovalo. Ja som počas väzby absolvoval len jeden pohovor so psychiatričkou na základe, ktorého som lieky, čo som mal, vysadil. Tie som užíval pred spáchaním skutku pre zdravotné komplikácie," povedal Hossu pred súdom. 

Hossu bol v roku 2018 obžalovaný zo zabitia pod vplyvom alkoholu. Na Obchodnej ulici napadol Henryho Acordu. Opakovane ho kopal do oblasti hrudníka a následne do oblasti hlavy. Spôsobil mu závažné poranenia, ktoré viedli k poškodeniu mozgu, mozgovej smrti, na základe čoho zomrel.

​V úvode májového pojednávania tohto roka požiadal právny zástupca obvineného, aby mohol jeho klient predstúpiť pred senát a podať vyhlásenie. Súd mu vyhovel a obžalovaný pred súdom vyhlásil, že je vinný. "To, čo sa stalo, ma nesmierne mrzí. Konal som v nevedomosti. Chcem sa ospravedlniť Henryho rodine, najmä jeho mame, ktorej by som samozrejme pomáhal finančne aj keby to nenariadil súd, keď raz opustím brány väzenia. Žiaľ, neviem vrátiť čas. Som si plne vedomý toho, čo som spôsobil. Svoj trest prijmem a rovnako sa ospravedlňujem aj mojej rodine, ktorej som spôsobil veľké trápenie," povedal Juraj Hossu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy