Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Opozícii sa nepodarilo odvolať premiéra Pellegriniho
Zdielať na

Opozícii sa nepodarilo odvolať premiéra Pellegriniho

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlament nevyslovil nedôveru premiérovi Petrovi Pellegrinimu, a tým aj jeho kabinetu. Za odvolanie hlasovalo 62, proti bolo 66 poslancov. Opozícií sa mimoriadnu schôdzu podarilo otvoriť ešte v piatok poobede a to na tretí pokus. Rozprava trvala viac ako 10 hodín, počas ktorej padali ostré výroky na premiérovú osobu.

Opoziční poslanci žiadali odvolanie Pellegriniho a jeho vlády pre to, ako sa postavil k odvolaniu dnes už bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej za údajnú komunikáciu s Marianom Kočnerom. Igor Matovič premiéra označil za najslabšieho premiéra vôbec, ktorý nekonal a nekoná. Hoci Pellegriniho obhajovala len časť koaličných poslancov, za jeho slová na adresu Igora Matoviča či Richarda Sulíka si vyslúžil niekoľkokrát aj potlesk. 

Po dnešon neodvolaní premiéra zostali podľa Borisa Kollára (Sme rodina) koaliční poslanci nervózni, pretože to už nemajú plne v rukách. "Sme tesne pred voľbami, koalícia nemá väčšinu a už sa musia spoliehať len na nejaké obchody, kšefty a zákulisné špinavosti. Padli tu aj otázky, či ja nie som zodpovedný za to, že táto vláda nepadla. Tak pán Kiska je potom zodpovedný za to, že táto vláda vznikla. Lebo, ak by ju nevymenoval, tak by bola úradnícka vláda a garantujem vám, že všetky politické strany by sa dali dokopy a urobili by predčasné parlamentné voľby. Keď už ide o toto, tak sa poďme baviť o tom, prečo pán Kiska vymenoval túto vládu," objasnil svoje stanovisko Kollár.

Peter Pellegrini hlasovanie poslancov o jeho odvolaní ale nijako nekomentoval. Ponáhľal sa na stretnutie s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. 

Za vládu počas rozpravy vystúpil podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši. Minister hospodárstva Peter Žiga Matovičovi povedal, že je to najslabšia schôdza, akú predseda hnutia zvolal. "Ani sa vám nečudujem, pretože päť percent, ktoré máte podľa posledných prieskumov, je predsa potrebné nejako zvýšiť, tak prečo nie takýmto politickým divadielkom," uviedol. Premiér pri svojej obhajobe v pléne povedal, že nikdy nepočul také slabé zdôvodnenie odvolávania člena vlády. "Ak ma navrhujete odvolať len za to, že Monika Jankovská neprišla o funkciu v ten moment, ako ste si priali vy, nech sa páči, odvolávajte ma každý deň," uviedol Pellegrini.

Pozrite si reportáž, ako to vyzeralo počas rozpravy k odvolaniu premiéra v piatok v NR SR:

 

Súvisiace články