Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pochybeniam na Úrade verejného obstarávania sa už venujú aj vyšetrovacie orgány. Je ich vyše 100
Zdielať na

Pochybeniam na Úrade verejného obstarávania sa už venujú aj vyšetrovacie orgány. Je ich vyše 100

BRATISLAVA / Vyše 100 vlastných pochybení pri kontrolách zistil Úrad pre verejné obstarávanie. Vnútorný audit sa týkal viacerých obstarávaní v minulosti, ktorých kontrola nebola z rôznych dôvodov ukončená. Alebo ju niekto takpovediac upratal pod koberec. Kauze sa už venujú vyšetrovacie orgány.

Na Úrade pre verejné obstarávanie sa poriadne upratovalo. Zo skríň vyhnali kostlivcov, ktorí tam zjavne strašili úradníkov dlhý čas. "Na základe vykonaného auditu môžem povedať, že celkovo bolo objavených dlhodobo neriešených prípadov celkovo 101," uviedol riaditeľ ÚVO Miroslav Hlivák. 

Ministerstvá, štátom zriadené podniky, mestá či obce. Pri obstarávaní podľa kontrolórov v mnohých prípadoch nepostupovali zákonne. Podľa súčasného šéfa úradu Hliváka sa však zistené nedostatky, do istého času ľudovo povedané zametali pod koberec. "Mojou povinnosťou ako predsedu úradu bolo v tomto prípade ochrániť úrad. Tak ako som to prezentoval, preto sme tie konania ukončili v zmysle zákona o verejnom obstarávaní," povedal Hlivák.

V mnohých prípadoch ide o pochybenia pri štátnych a verejných zákazkách v hodnote státisícov až desiatok miliónov eur, za ktoré mali padať vysoké pokuty. Dnes sú už ale mnohé z nich premlčané. Napriek tomu úrad dodatočne pokutoval vinníkov sumou viac ako 800 000 eur. "V prípade, že by tieto prípady boli vyriešené v zákonných lehotách, bola by táto suma o 1 830 522 eur vyššia," uviedol Hlivák.

Týmto sa však upratovacia kauza na ÚVO ani z ďaleka nekončí. Odstúpili ju generálnej prokuratúre. "Od polovice marca minulého roka, ku dnešnému dňu Generálna prokuratúra eviduje osem trestných oznámení zo strany Úradu verejného obstarávania," povedala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

"Či je to napríklad zneužitie právomocí verejného činiteľa alebo marenie úlohy verejného činiteľa z nedbanlivosti, prípadne ďalšie trestné činy," povedal Hlivák. Podľa Hliváka dnes už majú na úrade zabezpečené kontrolné mechanizmy sami voči sebe, ktoré nechcel špecifikovať. Tvrdí, že tým minimalizovali šancu, aby sa podobné prípady z minulosti zopakovali aj dnes.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy