Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
NAKA zastavila trestné stíhanie v prípade údajného vydierania Kisku Ficom
Zdielať na

NAKA zastavila trestné stíhanie v prípade údajného vydierania Kisku Ficom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra zastavila trestné stíhanie vo veci údajného vydierania bývalého prezidenta Andreja Kisku expremiérom Robertom Ficom. Pre televíziu JOJ to potvrdilo policajné prezídium.

Ako prvý priniesol informáciu portál cas.sk, televízia JOJ už ráno kontaktovala políciu so žiadosťou o vyjadrenie. 

Spor dvoch bývalých najvyšších ústavných činiteľov je vo finále. Vyšetrovateľ v kauze údajného vydierania bývalého prezidenta Andreja Kisku zo strany bývalého premiéra Roberta Fica rozhodol, že skutok nie je trestným činom. Uviedla pre TV JOJ hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Daniel Lipšic, ktorý zastupuje v tomto prípade Andreja Kisku sa o tomto rozhodnutí dozvedel z médií. Ďalší postup zváži s klientom po doručení uznesenia s odôvodnením. "Pokiaľ nám bude uznesenie doručené s odôvodením, tak samozrejme, že s klientom zvážime ďalší postup. To znamená, odvoláme sa proti rozhodnutiu, ktoré nie je právoplatné a podáme sťažnosť," povedal pre TV JOJ Daniel Lipšic. 

Rovnako sa o tom z médií dozvedel Ondrej Dostál, ktorý samotné trestné oznámenie podal. "Neviem, aká je tam skutková situácia, tak nemôžem hovoriť o sklamaní. A teda, keby som sa mohol oboznámiť s rozhodnutím, tak sa môžem vyjadriť, či mám podobný názor ako orgány činné v trestnom konaní, alebo iba to zamietli pod koberec. Ale v tejto chvíli takéto vyjadrenie neviem dať," uviedol Ondrej Dostál. 

Kiska: Fico sa usvedčuje sám

Podvečer zareagoval aj Andrej Kiska. "Trestné oznámenie som ja nepodával, policajný vyšetrovateľ vo svojej správe, ktorú zverejnili médiá napísal, že Kočner s Bödörom dlhodobo pracovali na mojej diskreditácii prostredníctvom polície v prospech strany Smer a preto žiadne trestné oznámenia na Fica nemajú zmysel. Dialo sa to počas môjho celého funkčného obdobia. Vypovedať som bol teda len preto, že ma polícia predvolala," uviedol Andrej Kiska. 

"Som presvedčený, že Robert Fico sa dennodenne usvedčuje sám, ľudia to vidia, preferencie Smeru padajú a už o 6 mesiacov ho definitívne pošlú do zabudnutia. Slovensko sa potom konečne nadýchne spravodlivosti a slušnosti," dodal Kiska. 

​Fico sa mal Kiskovi podľa prezidentových slov vyhrážať v čase, keď sa expremiér snažil získať post predsedu ústavného súdu. Poslanec Dostál preto podal trestné oznámenie. Najvyšší predstavitelia štátu sa tak striedali na výsluchoch. Výsledok je však taký, že vyšetrovateľ konanie zastavil.

​Andrej Kiska v prípade údajného vydierania vypovedal takmer dve hodiny. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy