Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pretekári na Červenom kameni sa museli popasovať s behom aj prekážkami
Zdielať na

Pretekári na Červenom kameni sa museli popasovať s behom aj prekážkami

ČERVENÝ KAMEŇ / Bežecký výkon, spotené tričká, ale aj obrovské nadšenie. To je to, čo spája nadšencov behu v lesnom teréne. Tentoraz sa stretli pri Červenom Kameni a svoje sily si tu zmerali turisti z celého Slovenska. Išlo nielen o radosť z pohybu v lese, ale aj o titul majstra Slovenskej republiky v turisticko - orientačnom behu.

" Cítim, že to vyhrám," hovorí jeden z účastníkov. "Ja veľmi rada súťažím. Keď nevyhrám, tak som veľmi smutná," dodala ďalšia účastníčka orientačného behu. Ambície mali veľké, pripravovali sa niekoľko týždňov nielen v behu. Súťažiaci sa musia v lese dobre orientovať a zvládnuť aj niekoľko prekážok. "Na trati sú pripravené rôzne stanovištia, ako napríklad ho na cieľ, lanová lavička, plazenie. Takisto musia vedieť rozoznať rastliny, dreviny, odhadovať vzdialenosť a veľmi dôležitý je azimutový úsek,kde sa pretekár pohybuje len pomocou buzoly," hovorí Ľubomír Calpaš, organizátor a pretekár. 

"Mňa bavia azimuty a potom ešte turistické, topografické značky určovať," hovorí jeden z účastníkov. 

Lásku k orientačnému behu v lesnom teréne sa organizátori snažia budovať už od mala. "Najmladší pretekár má dva roky a päť mesiacov. Bude behať v rámci možností a ocino a mamina mu budú pomáhať," dodáva Ľubomír Calpaš.

Aj týmto už v orientácii zdatným turistom sa už stalo, že zablúdili v lese. Majú ale aj výhodu, že sa z neho vedia aj ľahko vymotať. 

Súvisiace články