Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V obci sa za posledných 9 rokov nenarodil ani jeden chlapec. Ženy nahrádzajú mužov ešte aj v hasičskom zbore
Zdielať na

V obci sa za posledných 9 rokov nenarodil ani jeden chlapec. Ženy nahrádzajú mužov ešte aj v hasičskom zbore

MIEJSCE ODRZANSKIE / Teraz vám ukážeme obec, v ktorej sa za posledných 9 rokov nenarodil ani jediný chlapec. Všetku prácu tak po mužoch museli prevziať dievčatá – nielenže pracujú na poliach, či v strojárstve, ale dokonca aj ako dobrovoľné hasičky.

Nezvyčajnú situáciu si všimli ľudia na jednej z okresných súťaží. Namiesto toho, aby obec Miejsce Ordzanskie reprezentoval klasický dobrovoľný hasičský tím, prišiel tím zložený výhradne z dievčat.

Nešlo pritom o úmysel, ale skôr o nedostatok chlapov. V obci na Sliezsku sa už dlhé roky nenarodil žiaden chlapec. "Za uplynulých 9 rokov sa nám tu rodia iba samé dievčatá. Na svet v uplynulých rokoch neprišiel žiaden chlapec," skonštatoval starosta obce Rajmund Frishko. 

V obci s 300 obyvateľmi sa tak dievčatá museli chopiť hasenia na vlastnú päsť. Najmladšia dobrovoľná hasička má pritom iba 2 a pol roka. "Postupne sme si všímali, ako v našej hasičskej družine ubúdajú chlapci, no a nakoniec sme zistili, že v posledných rokoch nepribudol žiaden," hovorí veliteľ dobrovoľných hasičov Tomasz Golasz. 

Miestni si nedostatok chlapcov vysvetľujú po svojom

"Mladí ľudia sa neberú, chýbajú tu mladé rodiny, ktoré by mali deti, veľa ich odišlo za prácou do zahraničia," myslí si miestna obyvateľka. "Naša obec má 300 obyvateľov a žijú tu už skôr starí ľudia a dôchodcovia," dodal miestny obyvateľ. 

Dievča tam však chlapci v tíme nechýbajú. S hasením si totiž dokážu poradiť od začiatku až do konca. "Občas by sa nám zišli, ale pravdou je, že sme natoľko silné, že to zvládneme aj samé," verí dobrovoľná hasička Karolina Kirchniawy.  "Máme svoj sen, aby sa nám podarilo pre obec získať nové hasičské auto. Súčasné má už 44 rokov a bojíme sa, aby nás v akcii nesklamal," poznamenala dobrovoľná hasička Sahbina Blana. 

Nedostatok chlapcov však trápi miestnu samosprávu

Aj preto starosta obce urobil nečakaný krok. Aj samotné hasičky veria, že si chlapci nájdu cestu k nim. "Pripravili sme špeciálnu odmenu pre rodičov, ktorí nám porodia prvého chlapčeka. Prirodzene im budeme pomáhať, ako len môžeme," vysvetlil starosta Frishko. 

"Dúfame, že v budúcnosti sa narodia nejakí chlapci, čo by do toho išli s nami. A keď nie, snáď prídu z iných obcí pomôcť," dúfa dobrovoľná hasička Adriana Pieruszka. 

Slovenská obec sa mení na veľké parkovisko. Miestni tvrdia, že niektoré autá tam stoja už aj rok: 

Súvisiace články