Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Takto pred rokom došlo k najväčšej banskej tragédii v histórii. Pozostalí majú srdcia plné smútku a bolesti dodnes
Zdielať na

Takto pred rokom došlo k najväčšej banskej tragédii v histórii. Pozostalí majú srdcia plné smútku a bolesti dodnes

HANDLOVÁ / 10 augusta 2009 došlo v bani Handlová k najväčšej banskej tragédii v histórii. 300 metrov pod povrchom zahynulo 20 chlapov, ktorí tu likvidovali požiar. V roku 2011 bol tento deň vyhlásený za pamätný deň banských nešťastí na Slovensku. Nazývaný je aj dňom bielych ruží. Na tunajšom kostole sa dnes rozozvučali zvony presne o pol desiatej, teda v čase výbuchu.

Na chlapov ktorí zahynuli v bani spomínali v Handlovej od skorého rána. Ľudia sa zastavovali nielen pri pamätníku v meste, ale aj na tunajšom cintoríne. Tu nájdete mená všetkých, ktorí zahynuli v bani. "Od roku 1915 je tam 475 mien," približuje autor pamätníka Ján Procner. 

K najväčšej tragédii ale došlo 10 augusta 2009. Presne o pol desiatej dopoludnia sa vo východnej šachte ozval výbuch. "Je tam nulová viditeľnosť a teploty sa pohybujú 60 - 70 stupňov," opisoval situáciu takto pred desiatimi rokmi Peter Čičmanec, riaditeľ Hornonitrianskych baní Prievidza. V tejto chvíli bolo všetkým jasné, že 20 chlapov, ktorí likvidovali požiar, zahynulo. Mesto sa ponorilo do obrovského smútku.

Pozostalí majú srdcia plné smútku a bolesti dodnes

"Ja aj s mojim svokrom, svokrou na to nemôžeme zabudnúť, oni strašne trpia tým aj teraz, svokor aj veľmi ochorel. Ten Robko nám tu strašne chýba," poznamenala vdova Tatiana Ondrušková. 

Pán Masarik mal šťastie a výbuch prežil. Z osudného dňa si pamätá každú jednu sekundu."Obrovská tlaková vlna prišla, ktorá ma zmietla na zem. Vyzliekla mi kabát, roztrhlo rukavice, zhodilo lampu, prilbu a prakticky nebolo vidieť ani na milimeter," hovorí zachránený baník Miroslav Masarik. 

Zlyhal ľudský faktor?

Podľa neho zlyhal ľudský faktor. "Zle posúdená situácia, nemuselo sa to stať a mohlo byť 20 ľudí medzi nami," myslí si Masarik. Rovnaký názor mal v máji 2015 aj sudca okresného súdu v Prievidzi. Ten vymeral trom riadiacim pracovníkom hornonitrianskych baní 5, 6 a 8 rokov za mrežami. Odvolali sa a krajský súd v Trenčíne vrátil vec na opätovné prejednanie.

Na poslednom pojednávaní vypovedal Vladimír Tejbus, ktorý mal v čase tragédie v bani Handlová pod palcom banskú bezpečnosť na hlavnom banskom úrade. Podľa jeho slov našiel v samotnom vyšetrovaní viacero pochybení."Viac ako 50 porušení paragrafov," dodal. 

Pojednávanie bude pokračovať 16 septembra. Dvaja obžalovaní stále pracujú v bani. "Pokiaľ rozhodnutie súdu nenadobudne právoplatnosť, vzťahuje sa na nich prezumcia neviny, ktorú rešpektujeme," skonštatovala hovorkyňa hornonitrianskych baní Adriana Siváková. "Ja si myslím, že to pôjde do zabudnutia," tvrdí Tatiana Ondrušková. 

Pri výbuchu sa odtrhla časť domu, neprežil 29-ročný muž. Viac vo videu: 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy