Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Opitý policajný funkcionár, ktorý spôsobil dopravnú nehodu, dostal pokutu 1500 eur
Zdielať na

Opitý policajný funkcionár, ktorý spôsobil dopravnú nehodu, dostal pokutu 1500 eur

BRATISLAVA / Opitý policajný funkcionár v službe na služobnom aute spôsobil dopravnú nehodu. Dostal za to pokutu 1500 eur. Takýto je výsledok mimoriadne podozrivého prípadu, ktorý televízia JOJ dlhodobo monitoruje. Pripomenieme, že zjavne opitému kolegovi urobili skúšku na alkohol až po šiestich hodinách.

Stalo sa to v máji minulého roku. Mladík so svojou nastávajúcou prichádzal po hlavnej ceste. V tom sa z vedľajšej cesty od policajného prezídia vyrútil v služobnom aute policajt. Zrážke sa mieste už nedalo zabrániť. "Manželka má stále problémy s chrbticou, ktoré boli spôsobené tou nehodou," vraví účastník nehody Michal Jaroš. 

V čase nehody chystali svadbu. Dnes už majú aj dieťa. Chrbtica ju stále bolí. Zarážajúce však bolo to, čo sa dialo po nehode. "Povedal, že oni dajú fúkať nejakému dopravákovi, ktorý tam prišiel a že to sa tak robí. Že bude nulová negatívna skúška," opisuje Michal. 

Skúška až po 6 hodinách

"Tento svoj úmysel však nezrealizoval a službukonajúceho policajta o toto nepožiadal. Tým sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese. 

Lenže k policajnému funkcionárovi, teda svojmu kolegovi, bol policajt z nehodovky zhovievavý natoľko, že krvnú skúšku na alkohol podstúpil až po šiestich hodinách. Podľa dokumentácie, ktorou disponuje redakcia TV JOJ mal ešte aj pri opakovanej skúške po siedmych hodinách viac ako jedno promile.

Obžaloba a trest

Za ohrozenie pod vplyvom alkoholu sa najprv policajný funkcionár zodpovedal pred ministerskou inšpekciou. Skončilo sa to návrhom na podanie obžaloby. Tri mesiace po nehode ho prepustili. Začal súd. Michal s manželkou stále čakali na peniaze z poisťovne. Robili sa znalecké posudky, vypočúvali svedkovia. Výsledkom je 1500-eurová pokuta a zadržanie vodičáku na dva roky. "Rok už uplynul, takže si môže zrejme požiadať, možno už aj šoféruje," vraví Michal.  

Vodičák mu neodobrali 

Aj samotný vodičák je však mimoriadne zaujímavý moment. Sto dní po dopravnej nehode ho mal policajt stále riadne v rukách. Kolegovia mu ho jednoducho neodobrali. Pomáhali mu teda dvakrát. Najprv s krvnou skúškou na alkohol a potom aj s vodičákom. 

"V oboch prípadoch bola vec ukončená podnetom na začatie disciplinárneho konania. To znamená, že v oboch prípadoch sa policajtom zaoberal jeho nadriadený," dodala Friese. Michal s manželkou po takmer roku dostali peniaze od poisťovne za auto. Z bolestného však len asi pätinu.

"Pretože nejaký ich neurológ, alebo ich kolega spoza stola povedal, že to zranenie nie je také, ako uznal súdny znalec," myslí si Michal. Toho určili orgány činné v trestnom konaní, nie poškodení. Súd pritom v rozhodnutí vôbec škodu na zdraví nespomína. Teraz už bývalý policajný funkcionár si teda mohol vydýchnuť. Naopak Michalova manželka si nesie následky dodnes, právnici ich stáli čas, peniaze aj energiu, a tak sa rozhodli po sklamaní zo súdu prípad ďalej neriešiť.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Najčítanejšie správy