Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Tornádo zasiahlo Luxembursko. Ľudia zverejnili desivé videá
Zdielať na

VIDEO: Tornádo zasiahlo Luxembursko. Ľudia zverejnili desivé videá

LUXEMBURG / Luxembursko v piatok večer zasiahlo tornádo, ktoré spôsobilo vážne škody. Podľa oznámenia úradov sa 19 ľudí zranilo, z toho dvaja vážne. Nad veľkou časťou južného Nemecka sa potom v piatok večer prehnali silné búrky a lejaky. Poryvy vetra podľa meteorológov dosahovali rýchlosť až 128 kilometrov za hodinu. Zasiahnutá bola oblasť medzi mestami Bascharage a Pétange nedalo hraníc.

Prudký vietor zasiahol aj francúzske mesto Longwy a pohraničnej časti Belgicka. Zábery videokamier ukazovali strhnuté kusy striech a zbúrané komíny domov. Poničené bolo podľa záchranárov okolo stovky budov.

Tornádo vyvracalo stromy, ktoré blokovali cesty, niektoré komunikácie boli zaplavené. Na niekoľkých miestach bol preventívne vypnutý prúd, medzi mestami Luxemburg a Longwy bola prerušená železničná doprava.

Podľa hovorkyne luxemburskej polície spôsobilo tornádo vážne škody a zanechalo za sebou skazu v dĺžke päť až sedem kilometrov. Najvážnejšie zasiahlo mesta Petingen a Käerjeng, kde bolo úplne zničených alebo poškodených zhruba 160 domov. Mnoho budov je neobývateľných a úrady museli zriadiť núdzové prístrešky. "Vláda poskytuje pomoc tým, ktorí ju potrebujú,“ napísal na Twitteri luxemburský premiér Xavier Bettel s tým, že v oblasti zriadili krízový štáb. 

https://twitter.com/Xavier_Bettel/status/1159921365279002625

Záchranné zložky a polícia zaznamenali v priebehu niekoľkých minút viac ako 1000 tiesňových volaní.

Na mnohých miestach v južnom Nemecku silné lejaky zaplavili ulice a pivnice, vietor vyvracal stromy a poškodil autá. Polícia musela požiadať účastníkov festivalu Taubertal, aby sa ukryli vo svojich vozidlách alebo v meste. Asi 400 z 15.000 účastníkov sa ukrylo vo viacúčelovej hale. Niektorých účastníkov ľahko zranili poletujúce predmety. V Bádensku-Württembersku sa zrútil cirkusový stan a v jednom z miest regiónu bola poškodená športová hala, v ktorej hrozí, že sa zrúti. Budova musela byť zabezpečená.

Po zásahu blesku neďaleko športového ihriska potom museli ošetriť 15 futbalistov vo veku 19 až 48 rokov, ktorí na ihrisku trénovali. Zranenia sú väčšinou len drobné, jeden človek bol krátko v bezvedomí.

Nemecká meteorologická služba varovala, že búrky môžu niektoré oblasti zasiahnuť aj cez víkend, napríklad juhovýchodnej Bavorsko. Nemali by už ale byť tak silné.

Prvé ozajstné tornádo sa pred pár týždňami prehnali aj kúsok od slovenských hraníc:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy