Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Príbuzní nebohého muža, ktorému prišlo nevoľno, tvrdia, že na sanitku čakali 25 minút
Zdielať na

Príbuzní nebohého muža, ktorému prišlo nevoľno, tvrdia, že na sanitku čakali 25 minút

PARTIZÁNSKE / Minulý týždeň zomrel v Partizánskom 63-ročný muž. Jeho syn tvrdí, že mu nebola lekárska pomoc poskytnutá dostatočne rýchlo. Napriek tomu, že nemocnica je odtiaľ vzdialená iba tri a pol kilometra, záchranka prišla po 25 minútach. Podľa svedkov sa navyše lekár správal neprofesionálne. Prípad už rieši polícia. Záchranári obvinenia odmietajú.

"Prešiel k baru s pitnou vodou, kde sa napil a poprosil recepčnú o pomoc, že sa mu zle dýcha, že prosí o záchranku," povedal Marcel Junas, syn nebohého muža. Boli to posledné slová pána Antona, ktorý sa bol v osudný deň okúpať. Zamestnanci kúpaliska okamžite vytočili 155 a žiadali záchranku. "Minúty ubiehali, sanitka neprichádzala, urgoval som ju dvakrát," uviedol riaditeľ Termály Malé Bielice Jozef Strna. 

Stav pán Antona sa zhoršoval. "Začali mu modrieť pery, riaditeľ po tretíkrát zavolal záchranku, povedal, že si pred 20 minútami objednal záchranku, že tam umiera človek. Pani mu povedala, že sa objednáva tovar a že má čakať," dodal syn nebohého. 


Zamestnanci kúpaliska sa pána Antona snažili zachrániť zo všetkých síl. V momente, keď uvideli sanitku, spustili sa na železničnom priecestí závory. "Žiaľ, sanitka prišla po 25 minútach, pričom dve a pol minúty stála na železničnom priecestí, ktoré je obsluhované manuálne zamestnancom," uviedol Strna. "Nemali spustenú zvukovú signalizáciu, ten pán čo obsluhoval rampy nevedel, či nejdú na obed. Neboli ochotní vystúpiť z auta a povedať otvorte," uviedol Marcel Junas. 

Zdravotná služba sa ale bráni. "Ambulancia záchrannej zdravotnej služby je povinná rešpektovať výstražnú svetelnú a zvukovú signalizáciu, ako aj mechanické zabezpečenie závorami na železničnom priecestí tak, aby nedošlo k ohrozeniu členov zasahujúcej ambulancie ako aj ohrozeniu osôb v prichádzajúcom vlaku a ostatných účastníkov cestnej premávky na mieste priecestia," uvádza sa v stanovisku Záchrannej zdravotnej služby Bratislava. 

Posádka, ktorú poslali z Topolčian teda počkala, kým vlak prejde a až potom pokračovala v ceste. "Pán doktor vystúpil pomalým krokom zo sanitky, pozrel sa na otca a povedal, ten už má masku smrti," uviedol Marcel Junas. 

"Postup lekárov bol zdĺhavý a nie etický," reagoval riaditeľ kúpaliska Termály Jozef Strna. S jeho slovami súhlasí aj zamestnankyňa zariadenia. "Po ľudskej stránke absolútne neprofesionálny," povedala zamestnankyňa. 

Zdravotníci si ale myslia opak. "Na základe vyhodnotenia zdravotnej dokumentácie, ako aj záznamov z monitorovacieho zariadenia vozidla konštatujeme, že menovanej osobe bola zásahovou skupinou poskytnutá zdravotná starostlivosť bezodkladne, na vysokej odbornej a profesionálnej úrovni," uvádza sa v stanovisku Záchrannej zdravotnej služby. 

Pána Antona sa nakoniec zachrániť nepodarilo. Tí, ktorí boli svedkami celej akcie sú presvedčení o tom, že pomoc mohla prísť skôr. "Naša nemocnica je od nás vzdialená 3,5 kilometra, keby som vedel, tak sadnem do auta, odveziem ho do nemocnice a poskytnú mu rýchlu prvú pomoc," povedal Strna. 

Pán Junas chce, aby kompetentní okolnosti smrti jeho otca dôkladne vyšetrili. Podal aj trestné oznámenie. "Bolo zanedbané všetko od začiatku," uviedol Junas. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy