Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Problémy pred začiatkom školy. Bratislavský kraj bojuje s nedostatkom učiteľov
Zdielať na

Problémy pred začiatkom školy. Bratislavský kraj bojuje s nedostatkom učiteľov

BRATISLAVA / Školy ešte aj tri týždne pred otvorením školského roka hlásia nedostatok učiteľov. Vypuklý problém má Bratislavský kraj, napríklad v mestskej časti Petržalka ponúkajú pedagogickým aj nepedagogickým zamestnancom dokonca náborový príspevok s ubytovaním.

"Chýbajú najmä učitelia v základných školách na 1. stupni," uviedla hovorkyňa mestskej časti Bratislava - Petržalka Mária Halašková. 

"Nedávno schválený zákon o odborných a pedagogických zamestnancoch sme výrazne navýšili platy začínajúcim pedagógom," povedala hovorkyňa ministerstva školstva Andrea Pivarčiová. Ministerstvo školstva nemá štatistiky, koľko učiteľov chýba. Podľa inzerátov na edujobs.sk ale vidieť, že ich je dosť. Na prvom stupni ich v Bratislavskom kraji chýba 54, na druhom až 103. Spolu sa teda hľadajú zamestnanci v tomto kraji na 343 pedagogických a 45 nepedagogických pozícií. Pre pedagógov či vychovávateľov je vraj život a hlavne bývanie v Bratislave príliš drahé.

"Ministerstvo školstva nemôže učiteľom v rámci regiónov navýšiť platy. Nemôže v rámci Bratislavského kraja zvýšiť platy a na východe ich ponechať, pretože by išlo o diskrimináciu," dodala Pivarčiová. Riaditelia sa teda obracajú na zriaďovateľov, aby poskytli učiteľom aspoň nefinančné výhody.

V Petržalke ponúkajú aj v spolupráci s bratislavskou župou nielen ubytovanie. Ponúkajú aj náborový príspevok. "Učitelia majú náborový príspevok vo výške až 1000 eur, rovnako ako vychovávatelia," povedala Halašková. Upratovačke či pomocnej sile do jedálne ponúkajú príspevok 550 eur. Riaditelia ale upozorňujú aj na to, že len málo vyštudovaných učiteľov naozaj učí a rozhodne sa pre lepší plat v inom sektore. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy