Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
TV JOJ hovorila s ošetrovateľkou, ktorá mala v byte tigríčatá: Zásah bol podľa nej neprofesionálny
Zdielať na

TV JOJ hovorila s ošetrovateľkou, ktorá mala v byte tigríčatá: Zásah bol podľa nej neprofesionálny

VIEDEŇ / Rakúske aj slovenské médiá v piatok priniesli informáciu o Slovenke, ktorá mala mať v byte, v rakúskom Hainburgu, dve tigríčatá. Podľa miestnej polície mali byť na území nelegálne a v zlých podmienkach. TV JOJ sa podarilo skontaktovať s majiteľkou aj s ošetrovateľkou.

 

"Zhabali ich ošetrovateľke, ktorá sa o ne stará, ktorá išla na kliniku do Rakúska, lebo u nás nie sú takí špecialisti na to, aby, keď sú takéto malé niekoľkodňové tigríčatá, aby im proste pomohli. Tam mi už pomohli s tigrami veľakrát," uviedla Yveta Iršová z Oázy sibírskych tigrov. 

Rakúska polícia mala prísť do bytu ošetrovateľky vo večerných hodinách. Pravdepodobne po ozname niekoho z okolia. V miestnych mediách sa píše, že zvieratá mali žiť v zlých podmienkach. "To je úplné klamstvo zvieratá boli odobraté úplne neprofesionálne a nie preto, že boli v zlom stave, alebo niečo, ale preto, že v Rakúsku je to ilegálne. Oni tam neboli na to, aby som ich mala ako domácich maznáčikov, ale kvôli tomu, že ich trebalo ošetriť veterinárne a zo Senca je tá veterina veľmi ďaleko a tie malé by to mohlo stáť život. Na druhý deň sme ich mali v pláne odviesť späť do Oázy sibírskeho tigra, odkiaľ pochádzajú," povedala ošetrovateľka Yagmur Yilmaz.

Mláďatá sa narodili 1. augusta. Po troch dňoch ich matka odmietla. "Neviem, či jej došlo mlieko, šľahlo jej alebo čo, ale začala ich zahrabávať do sena a hrala sa s nimi ako s pingpongovými loptičkami," dodala Iršová. 

Ošetrovateľka mala polícii povedať, že nevedela o tom, že jej to protizákonné, keď ich má v Rakúsku v byte. Bola ochotná s políciou spolupracovať. Tá však jej pomoc mala odmietnuť. "Mali so sebou dve neprofesionálne 25-ročné dievčatá so sebou z útulku, ktoré nemajú žiadnu šajnu o týchto zvieratách. Tie zvieratá mali za 20 minút dostať ďalšie mliečko a byť vykakané a podobné veci. Povedali, že všetko v aute majú, čo je úplná blbosť," uviedla ošetrovateľka. 

Rakúske zástupkyne útulku, ktoré boli na zásahu s políciou, mali podľa ošetrovateľky postupovať neprofesiónalne aj v iných krokoch. Napríklad mali prsty vkladať do úst mláďat. "Čo je takisto maximálne neprofesionálne, pretože tie mláďatá sú tak strašne háklivé, kvôli tomu, že keď sa ich človek chytil, tak len s vydezinfikovanými rukami alebo v rukaviciach. Oni sú na tie naše baktérie, čo máme na rukách strašne háklivé a ona mu tie špinavé prsty, s ktorými prišla z vonku pchala do papuľky, nehovoriac o tom, že ho zobrala z teploty inkubátora vonku na zimu a tam," uviedla ošetrovateľka Yagmur. 

Ošetrovateľka si všimla aj ďalšiu chybu. Zle odhadli vek mláďat a pohlavie. "Tak isto im dali meno, že je tom samec a samica a pritom sú to dve samice, takže očividne nemajú šajnu," povedal Yagmur. Podľa informácii rakúskej polície, miestna prokuratúra teraz posudzuje, či argument, že boli tigríčatá v krajine nelegálne bude dostačujúci na to, aby ošetrovateľka nebola stíhaná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy