Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po nevydarenom raketovom teste v Rusku stúpla v okolí nehody rádioaktivita. Rusi nakupujú jód
Zdielať na

Po nevydarenom raketovom teste v Rusku stúpla v okolí nehody rádioaktivita. Rusi nakupujú jód

Archívna reportáž

MOSKVA / Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok večer oznámilo, že pri skúške raketových motorov na kvapalné palivo na skúšobnej strelnici pri Severodvinsku, nastal výbuch a požiar. Priľahlú oblasť Bieleho mora, Dvinský záliv, na mesiac uzatvorili pre civilnú plavbu. Pri nešťastí zahynuli dvaja špecialisti, ďalší ľudia sa zranili. Asi 40 kilometrov od miesta nehody sa na krátky čas zvýšila rádioaktivita. 

Zatiaľ čo ministerstvo obrany ďalšie podrobnosti neuviedlo, na sociálnych sieťach sa objavili správy o zranených, údajne hospitalizovaných až v Moskve pre ožiarenie. Rádioaktivita počas 30 minút podľa náčelníka civilnej obrany trojnásobne prekročila prípustnú normu, než prudko poklesla. Ľuďom údajne nič nehrozilo. Podľa denníka Kommersant dostane človek väčšiu dávku pri podstúpení röntgenu.  

Podľa nemenovaných zástupcov vojenského námorníctva je uzatvorenie Dvinského zálivu len preventívne opatrenie ohľadom miestneho rybolovu, pretože sa do vody mohlo dostať vysoko toxické raketové palivo. Počas nadchádzajúcich štyroch týždňov by sa ale malo rozriediť natoľko, že prestane byť nebezpečné. Navyše, vojaci potrebujú čas, aby našli a vyzdvihli kusy zničenej techniky, ktorú musia prehliadnuť pre vyšetrenie príčin štvrtkovej nehody. 

Rusi nakupujú jód

Rusi žijúci na severe krajiny, kde podľa úradov na krátky čas stúpla rádioaktivita, začali skupovať jód, uvádzajú ruské médiá. Podrobnosti o nevydarenom teste, ktorý skončil výbuchom, sa ale ruské ministerstvo obrany rozhodlo utajiť. "V lekárňach Archangelska a Severodvinska prudko stúpol dopyt po preparátoch obsahujúcich jód," uviedla agentúra Interfax. Jeden z lekárnikov uviedol, že sa momentálne už tabletky s jódom nedajú zohnať, pretože sú vypredané. 

Veľký dopyt po jóde vypukol ešte vo štvrtok večer. Ľudia najprv kupovali tabletky a potom aj roztoky, či iné preparáty obsahujúce jód. Lekárnici boli nútení objednať ďalšie zásoby, pretože dopyt pokračuje aj v piatok. 

Koncom septembra 2017 sa nad Európou niekoľko týždňov vznášal rádioaktívny mrak. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy