Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zlá správa pre milovníkov čili. Podľa vedcov môžete z neho stratiť pamäť
Zdielať na

Zlá správa pre milovníkov čili. Podľa vedcov môžete z neho stratiť pamäť

BRATISLAVA / Smutná správa pre milovníkov čili papričiek a kari korenia. Vedci v najnovšom výskume zistili, že ich nadmernou konzumáciou si môžete poriadne poškodiť pamäť. Do štúdie bolo zapojených 4500 dobrovoľníkov starších ako 55 rokov. Ako je to ale vôbec možné, že týmito prísadami si poškodíte zdravie?

Štúdiu vykonávali v rokoch 1991 až 2006 pričom dobrovoľníci denne zjedli 50 gramov čili. O zisteniach vedcov informoval web Daily Mail. Títo dobrovoľníci si po takejto denno-dennej konzumáciu postupne sťažovali na výpady pamäte. 

Odborníci počas výskumu tiež odhalili, že pravidelná konzumácia čili môže v rámci 15 rokov pre konzumentov znamenať až 56-percentné zhoršenie pamäťových schopností. 

Vedci ale zatiaľ vôbec nevedia aká presná spojitosť za ich zisteniami stojí. Podľa ich vyjadrení je možné, že teórie sú zatiaľ na špekulatívnej úrovni. Ako jedného z hlavných vinníkov vidia napríklad látku kapsaicín, ktorý je zodpovedný práve za pálivosť papričiek. Taktiež preto nie je nijak nutné ihneď sa vzdať svojich obľúbených pochutín. Stačí ak ich títo milovníci čili budú jesť s mierou. 

"Konzumácia čili bola v mnohých predchádzajúcich štúdiách spájaná s prospešnosťou pre ľudské zdravie, napríklad z hľadiska telesnej hmotnosti alebo krvného tlaku. Akokoľvek je toto pravdivé, naša štúdia poukázala aj na možné negatíva z hľadiska rozpoznávacích schopností a pamäti, a to predovšetkým u starších konzumentov," citoval denník Daily Mail doktora Zumina Shi, ktorý je vedúci štúdie, na ktorej sa podieľali aj vedci z katarskej a austrálskej univerzity. 

Súvisiace články