Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Horolezci uviazli vo Vysokých Tatrách. Na pomoc im prišiel vrtuľník
Zdielať na

Horolezci uviazli vo Vysokých Tatrách. Na pomoc im prišiel vrtuľník

Archívna reportáž

VYSOKÉ TATRY / Vrtuľník horskej záchrannej služby zachraňoval dvoch horolezcov z Poľska, ktorí uviazli v masíve Prostredného hrotu. Záchranári dvojicu našli a pomocou palubného žeriava úspešne dostali na palubu vrtuľníka.

Dvojica horolezcov požiadala Horskú záchrannú službu o pomoc z masívu Prostredného hrotu. Vo východnej stene počas zostupu zlanili do neschodného terénu, odkiaľ nedokázali pokračovať.

​K miestu, kde horolezci uviazli, letecky dopravili dvoch záchranárov HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry. Tí horolezcov lokalizovali a následne muža (41) a ženu (31) z terénu postupne evakuovali palubným žeriavom. Po medzipristátí pri Téryho chate horolezcov letecky dopravili do Starého Smokovca.

Poliaci boli vystavení nepriaznivému daždivému počasiu, boli mierne podchladení, preto boli po prílete odovzdaní do rúk lekárke, ktorá ich vyšetrila. Domov pokračovali na vlastnú žiadosť samostatne.

​Stovky ľudí, ktorým cykón Ida poškodil domy, čakali na pomoc v korunách stromov. Vrtuľníkov na ich záchranu je totiž málo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy