Jedno jablko obsahuje až 100 miliónov baktérií. Prekvapivo sa nenachádzajú na povrchu

Jedno jablko obsahuje až 100 miliónov baktérií. Prekvapivo sa nenachádzajú na povrchu

Archívna reportáž
embed kód
VIEDEŇ / Typické jablko obsahuje viac ako 100 miliónov baktérií. Prišli na to vedci z Technickej univerzity v Grazi pri svojom výskume, ktoré výsledky publikovali v časopise Frontiers in Microbiology.

Najviac baktérií pritom podľa nich prekvapivo nie je na šupke, ale v dužine a v semenách. Mikroorganizmy sú podľa vedcov dôležité pre zdravú črevnú mikroflóru. "Baktérie, huby a vírusy z našej stravy prechodne osídľujú naše črevo. Varenie väčšinu z nich zabíja, preto je surové ovocie a zelenina obzvlášť dôležitými zdrojmi mikroorganizmov v strave," uviedla biologička Gabriele Berg, ktorá je spoluautorkou štúdie. 

Rakúski vedci v rámci svojho výskumu porovnávali aj dve rôzne jablká. To, ktoré bolo vypestované v režime bio a jablko z konvenčného hospodárstva. V oboch pritom objavili približne rovnaký počet baktérií. Podľa mikrobiologičky ale jablká pestované v bio režime obsahovali pestrejšie spektrum baktérií. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Zdroj: noviny.sk, ČTK

Najnovšie na JOJ.SK

Prečítajte si tiež

Mohlo by vás zaujímať

TV Program

05:40 Krimi
06:15 RANNÉ NOVINY
08:35 PRESTRETÉ
05:00 KINOSÁLA
05:25 Súdna sieň
06:10 Súdna sieň
05:15 Kutyil s.r.o. II.
05:50 Moja mama varí lepšie ako tvoja
06:50 POLICAJTI V AKCII
05:00 Rybičky Flip a Flap
05:05 Sníček
05:15 Tashiho svet
05:25 Scorpions Forever
07:15 Noc s králem
09:25 To nejsi Ty