Jedno jablko obsahuje až 100 miliónov baktérií. Prekvapivo sa nenachádzajú na povrchu

Jedno jablko obsahuje až 100 miliónov baktérií. Prekvapivo sa nenachádzajú na povrchu

Archívna reportáž
embed kód
VIEDEŇ / Typické jablko obsahuje viac ako 100 miliónov baktérií. Prišli na to vedci z Technickej univerzity v Grazi pri svojom výskume, ktoré výsledky publikovali v časopise Frontiers in Microbiology.

Najviac baktérií pritom podľa nich prekvapivo nie je na šupke, ale v dužine a v semenách. Mikroorganizmy sú podľa vedcov dôležité pre zdravú črevnú mikroflóru. "Baktérie, huby a vírusy z našej stravy prechodne osídľujú naše črevo. Varenie väčšinu z nich zabíja, preto je surové ovocie a zelenina obzvlášť dôležitými zdrojmi mikroorganizmov v strave," uviedla biologička Gabriele Berg, ktorá je spoluautorkou štúdie. 

Rakúski vedci v rámci svojho výskumu porovnávali aj dve rôzne jablká. To, ktoré bolo vypestované v režime bio a jablko z konvenčného hospodárstva. V oboch pritom objavili približne rovnaký počet baktérií. Podľa mikrobiologičky ale jablká pestované v bio režime obsahovali pestrejšie spektrum baktérií. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Zdroj: noviny.sk, ČTK

Najnovšie na JOJ.SK

Prečítajte si tiež

Mohlo by vás zaujímať

TV Program

10:55 Policajti v akcii
12:00 Noviny o 12:00
12:35 Top star
11:30 Keď je pečenie umenie IV.
12:00 Poklady z blšáku VII.
12:35 Zlato v garáži VI.
11:05 C.S.I.: Kriminálka Miami III - pilot
12:55 Kosti VI.
13:50 Vražedné Miami
11:25 Arthur a Minimojovia
11:50 No, počkaj!
12:00 Maxipes Fík II. - Divoké sny Maxipsa Fíka
10:05 Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni
11:50 Růžový a černý
13:45 Moje druhá šance