Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Požiar na Sibíri sa stále nedarí uhasiť. Pomoc už ponúkol aj prezident Trump
Zdielať na

Požiar na Sibíri sa stále nedarí uhasiť. Pomoc už ponúkol aj prezident Trump

Archívna reportáž

MOSKVA / Sibírska tajga naďalej horí na ploche troch miliónov hektárov a prognózy ani naďalej nie sú priaznivé. Za príčinu alarmujúcej kalamity označuje ruská tlač pasivitu miestnych úradov aj nedostatočné zdroje. Pomoc prezidentovi Putinovi už ponúkol aj americký prezident Donald Trump. Ruská vláda chce vyšetrovať, či požiar nebol založený úmyselne.

V ázijskej časti Ruska je situácia krajne nepriaznivá a zlepšovať sa nebude, myslia si ruskí hasiči i meteorológovia. Dážď totiž v postihnutých regiónoch, rozlohou porovnateľných s územím Belgicka, v dohľadnej dobe neočakávajú. Situáciu komplikuje fakt, že na odľahlých a neprístupných miestach záchranári hasenie vzdali, pretože náklady údajne prevyšujú výšku možných škôd. Oheň sa ale pdoľa odborníkov môže presunúť do masívnych sibírskych rašelinísk.

Hovorca ministerstva pre mimoriadne udalosti novinárom povedal, že miestne správne úrady v sibírskych regiónoch situáciu nezvládli, zanedbali varovanie centrálnych orgánov a boli pasívni pri hasení. Irek Chačanov, hlavný ruský expert na protipožiarnu ochranu upozornil, že znečistenie ovzdušia splodinami horenia môže mať "veľké ekologické a klimatické následky". 

Pomoc ponúkol aj Trump

S ponukou pomoci pri hasení sibírskych požiarov telefonoval v stredu večer do Moskvy americký prezident Donald Trump. Podľa správy Kremľa prezident Putin označil Trumpov návrh za "krok k obnoveniu plnohodnotných vzťahov" medzi Ruskom a USA. Sľúbil, že americkú pomoc využije, keď to bude potrebné. 

Ruský premiér Dmitrij Medvedev prikázal generálnej prokuratúre, aby prešetrila špekulácie o tom, že bol požiar založený zámerne. Podľa špekulácií ruskej tlače mohli lesy zapáliť pracovníci firiem, ktoré sa zaoberajú ilegálnou ťažbou dreva, aby zakryli následky svojich skutkov. "Ľuďom musí byť jasné, čo a ako sa vlastne stalo," povedal premiér novinárom. Vyšetrovatelia majú vláde podať správy do konca októbra.

Vláda v oblasti zasiahnutej požiarom vyhlásila stav ohrozenia. Putin v stredu k haseniu povolal armádu, na pomoc hasičov vyslali desiatky špeciálnych armádnych lietadiel a vrtuľníkov. Dym z ohňa sa už pomaly presúva do susedných štátov, najmä do Kazachstanu a do Mongolska. Európsku časť Ruska údajne zatiaľ neohrozuje. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy