Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Druhý prípad afrického moru ošípaných, potvrdili ho v obci Veľký Kamenec
Zdielať na

Druhý prípad afrického moru ošípaných, potvrdili ho v obci Veľký Kamenec

V utorok v Strážnom na východe Slovenska museli ošípané utratiť. Práve tam zaznamenali vôbec prvý prípad afrického moru na Slovensku.

VEĽKÝ KAMENEC / Na východe Slovenska zaznamenali už druhý prípad nákazy vírusom afrického moru ošípaných (AMO). V obci Veľký Kamenec v okrese Trebišov cez víkend uhynula ošípaná z domáceho chovu. V utorok potvrdili, že príčinou úhynu bolo práve infikovanie vírusom AMO.

“Vzorku uhynutej ošípanej v obci Veľký Kamenec zaslali na laboratórne vyšetrenie do národného referenčného laboratória pre AMO vo veterinárnom ústave vo Zvolene v rámci programu systému dohľadu a monitorovania afrického moru ošípaných. Ošípaná uhynula počas víkendu, 30. júla bolo potvrdené, že príčinou úhynu bolo infikovanie vírusom AMO,” informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS).

Pred úhynom ošípaná podľa ŠVPS prejavovala zmeny zdravotného stavu ako zvýšená teplota, poruchy pohybového aparátu a kožné zmeny. V danom chove sa v čase úhynu nenachádzala žiadna iná ošípaná. “Vzdialenosť od prvého miesta výskytu je cca 5,5 km, od spoločnej slovensko - maďarskej hranice cca 4 km. Realizované sú opatrenia na zabránenie šírenia nákazy. Ošípané, podobne ako v obci Strážne (okres Trebišov) budú utratené a neškodne odstránené vo veterinárnom asanačnom ústave,” doplnila ŠVPS. Cenzus ošípaných v obci podľa ŠVPS prebieha, zdroj nákazy nie je doposiaľ jasný, v súčasnosti prebieha epizootologické šetrenie.

Do ochranného pásma sú zaradené obce Veľký Kamenec, Malý Kamenec a Strážne. Do pásma pozorovania sú zaradené obce Viničky, Ladmovce, Zemplín, Streda n./B., Svätá Mária, Svinice, Rad časť Hrušov, Svätuše, Somotor, V. Horeš, M. Horeš, Pribeník plus nové Borša, Bara, Klin nad Bodrogom, Černochov.

Prvý výskyt AMO bol na Slovensku potvrdený 25. júla a ohnisko bolo v obci Strážne, kde v rámci opatrení na zabránenie šírenia nákazy utratili štyri ošípané. Následne 30. júla utratili a neškodne odstránené všetky ošípané v obci. Ošípaným odobrali vzorky krvi na zistenie, či boli, resp. neboli nakazené vírusom AMO. Na základe rokovania expertnej skupiny pre AMO odporučili RVPS Trebišov vydať pre obec Strážne dodatočné opatrenia,vrátane zákazu chovu ošípaných v obci.

Africký mor ošípaných je vysoko nákazlivá choroba ošípaných a diviakov. Vírus sa šíri priamym aj nepriamym kontaktom a je rezistentný aj pri vysokom rozsahu teplôt a mimoriadne odolný. Úmrtnosť dosahuje 90 až 95 percent. Ide o neliečiteľnú chorobu, ktorá ale nie je prenosná na ľudí a iné druhy zvierat. Regenerácia diviačej populácie po zasiahnutí vírusom AMO trvá minimálne 15 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy