Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na sankčnom zozname USA sa ocitol iránsky minister zahraničných vecí. Prímerie medzi krajinami sa vzďaľuje
Zdielať na

Na sankčnom zozname USA sa ocitol iránsky minister zahraničných vecí. Prímerie medzi krajinami sa vzďaľuje

WASHINGTON/TEHERÁN / Spojené štáty zaradili iránskeho ministra zahraničia Mohammada Javada Zarífa na sankčný zoznam. Informáciu oznámilo americké ministerstvo financií, ktoré sankcie spravuje. Zaríf na to reagoval tvrdením, že USA ho dali na čiernu listinu, pretože predstavuje hrozbu pre americkú agendu.

Iránsky prezident Hasan Rúhání správanie Spojených štátov označil správanie USA za detinské. Aj podľa amerického republikánskeho senátora Randa Paula toto rozhodnutie zatvára dvere dialógu s Teheránom. Už v júni USA zahrnuli do svojich sankcií aj iránskeho duchovného vocu ajatolláha Alího Chameneího. "Zaríf je medzinárodnou tvárou režimu, ktorý využíva propagandu a dezinformačné kampane na podporu jadrového programu, programu balistických rakiet a teroristických sietí. Trpezlivosť je na konci. Prezident Trump rozhodol," citovala DPA zdôvodnenie Zarífovho potrestania. 

"Dôvod, prečo ma USA zaradili na sankčný zoznam je to, že som hlavným hovorcom Iránu po celom svete. Je pravda skutočne taká bolestivá? Nemá to na mňa ani na moju rodinu žiadny dopad, pretože nemám za hranicami Iránu žiadny majetok a ani záujmy. Ďakujem za to, že ma považujete za tak veľkú hrozbu vašej agendy," uviedol iránsky minister zahraničia Zaríf. Washington bude podľa vyjadrení zvažovať okolnosti Zarífových ciest do USA prípad od prípadu, a to vrátane návštevy OSN v New Yorku, zároveň ale budú USA dodržiavať svoje záväzky voči USA. 

USA navyše už nepovažujú Zarífa za hlavnú osobu, s ktorou by v prípade jadrových rozhovorov vyjednávali, v takej situácii budú chcieť rokovať s niekým, kto vo veci môže na iránskej strane rozhodovať. 

Napätie medzi USA a Iránom stále rastie, pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy