Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bývalý hasič sa vydal na cestu okolo Zeme. Ľuďom chce otvoriť oči
Zdielať na

Bývalý hasič sa vydal na cestu okolo Zeme. Ľuďom chce otvoriť oči

ŽILINA / Bývalý hasič z Manchestru, ktorý momentálne prechádza cez Slovensko, chce precestovať celý svet. Šíri osvetu o záchrane Zeme pred odpadmi a emisiami. Svojou aktivitou chce zmeniť vzťah ľudí k planéte a naučiť ich, aká dôležitá je ochrana životného prostredia.

Martin má 58 rokov, pracoval ako hasič, no už 13 rokov cestuje. V nohách má tisícky kilometrov. "Začal som v roku 2006 v Mexiku, aby som odovzdal posolstvo o tom, ako by sme sa mali starať o naše životné prostredie," tvrdí cestovateľ a enviromentalista Martin Hutchinson. 

Cestovanie je jeho život, doma je všade a prejsť by chcel so svojím posolstvom do roku 2030 celý svet. "Prešiel som zatiaľ 34 tisíc kilometrov a 21 krajín, odovzdal som posolstvo v takmer 700 školách v Latinskej Amerike," približuje Hutchinson. 

Posledné tri roky robí Martinovi na cestách spoločnosť aj jeho pes. A práve kvôli Starskymu, ktorého si vzal v Portugalsku z útulku, vymenil chôdzu za pedálovanie. 5-ročný kríženec je jeho spoločníkom ale aj pomocníkom. Martin ho dokonca naučil zbierať odpad. 

"Klíma sa mení teraz, my musíme prevziať zodpovednosť za našu planétu, kde sú najväčším problémom plasty, odpad a emisie," vysvetľuje Hutchinson.  

Martin pokračuje v ceste po Európskych štátoch. Zo Žiliny smeroval do Martina, nebezpečnej cesty popod Strečno sa ale nebál. "Nie cesta je nebezpečná, ale ľudia na nej sú nebezpeční," dodáva Hutchinson. 

Na problém s plastovým odpadom upozornil po svojom. Dunaj splavil na PET fľašiach. Viac vo videu: 

Súvisiace články