Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
VIDEO: Chorvátsko sužujú lesné požiare. Desiatky hasičov bojujú už dva dni
Zdielať na

VIDEO: Chorvátsko sužujú lesné požiare. Desiatky hasičov bojujú už dva dni

ŠIBENÍK / Lesné požiare zasiahli obľúbenú dovolenkovú destináciu Slovákov. Oheň vypukol už v sobotu ale ohrozenie naďalej pretrváva.

Plamene, ktoré sa rozhoreli neďaleko Šibeniku, spôsobili najväčší tohtoročný požiar v Chorvátsku. Do jeho hasenia sa zapojila aj chorvátska armáda. S ohňom bojovalo viac ako 50 vojakov a vyše 230 hasičov. Špeciálne lietadlá v priebehu tridsiatich hodín zvrhli na plamene 1200 ton vody. Práve tieto hasičské lietadlá si nakrútili aj naši diváci cestou domov z dovolenky. "Práve sme odchádzali z čerpacej stanice, videli sme, ako šľahajú plamene a horia stromy. Bol veľký dym a smrad na kilometre. Sedem lietadiel sa točilo, nosili vodu a snažili sa uhasiť oheň, ale vietor im skomplikoval situáciu," opísal situáciu divák TV JOJ. 

Oheň viacerým dovolenkárom skomplikoval život. "My sme ešte prešli, ale v rádiu už hlásili, že uzavreli cesty a už nepúšťali autá. Mali sme obrovské šťastie," dodal divák TV JOJ. 

Evakuáciu úrady nenariadili, situáciu v obytných zónach v blízkosti požiaru pomáhali upokojovať aj policajti. Slovenskí policajti slúžiaci v chorvátskych dovolenkových destináciách vravia, že ak zbadáte požiar, stačí urobiť to, čo by ste urobili doma. "V prípade ak slovenský turista zbadá udalosti ako je požiar a podobné veci, aby kontaktoval číslo 112," povedal nadporučík Peter Filipjak.

Pri hasení sa zranili najmenej štyria hasiči. Straty na životoch neboli hlásené. "V súvislosti s požiarom v lokalite Šibenik sa na náš zastupiteľský úrad v Záhrebe neobrátili žiadni občania so žiadosťou o pomoc alebo konzulárnu asistenciu," dodal Juraj Tomaga, vedúci tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí SR. 

Plemene sa podarilo dostať pod kontrolu po desiatkach hodín hasenia zo zeme aj zo vzduchu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy