Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dedina na Záhorí je bez vodovodu, ľudia sa spoliehajú len na vodu v studniach. Tej je ale tiež málo
Zdielať na

Dedina na Záhorí je bez vodovodu, ľudia sa spoliehajú len na vodu v studniach. Tej je ale tiež málo

DUBOVCE / Na Záhorí sú obce, kde chýba verejný vodovod. Ľudia preto používajú vodu zo svojich studní, ktorej je ale žalostne málo. Problém je aj so sprchovaním, či zavlažovaním záhrad.

V obci Dubovce pri Skalici býva 620 obyvateľov a majú okolo 250 studní. Voda z vlastnej studne je jediným zdrojom pitnej vody, ktorý majú pre život. "Nie každá studňa je zdravotne vyhovujúca," povedala obyvateľka obce Dubovce Tatiana Holásková. "Je tam aj veľa dusičnanov, je veľmi železitá, je to veľmi tvrdá voda," uviedla starostka obce Dana Mikulová. 

V dedine panuje strach a každý sa bojí, aby nestratil vodu vo svojej studni. Je tak málo vody, že sa ňou ľudia ani neodvážia zalievať trávnikStarostka obce zakazuje napúšťať bazény, či zalievať zeleninu. Považuje za nesprávne to, že štát verejné vodovody hodil na plecia obciam. "Malá obec ako sme my, máme rozpočet 200 000 na rok, nie sme schopní vodovod, ktorý má rozpočet 2, 4 milióna, vybudovať," povedala Mikulová. 

Podľa meteorológov je na Slovensku nedostatok zrážok a nepomohli ani výdatné májové dažde. "Od začiatku júna nastúpili horúčavy, ktoré veľmi vysúšali všetky poľnohospodárske pôdy a všetko rastlinstvo, ktoré na Slovensku máme. Na Záhorí sú pôdy, ktoré majú pieskové podložie. To znamená, že veľmi rýchlo sa prehrievajú a zrážky, keď na ne dopadajú, tak sa veľmi rýchlo strácajú," povedala meteorologička Miriam Jarošová.

 Búrky, ktoré na Slovensko prichádzajú, sú často nárazové a ničivé. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy