Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Streľba na kalifornskom festivale. Ľudia hádzali stoly a lámali ploty, aby sa dostali von
Zdielať na

Streľba na kalifornskom festivale. Ľudia hádzali stoly a lámali ploty, aby sa dostali von

Médiá medzitým prinášajú svedectvá účastníkov festivalu, ktorí hovoria o panike a zmätku potom, čo sa ozvali výstrely. Video ukazuje, ako ľudia v chaose utekajú od stánkov.

SAN JOSÉ / Streľba na gastronomickom festivale v Kalifornii si vyžiadala tri obete a najmenej 15 zranených. Streľba sa odohrala v nedeľu večer počas posledného dňa trojdňového festivalu, ktorý sa koná každoročne v meste Gilroy. Polícia zastrelila jedného podozrivého páchateľa. Zatiaľ nie je jasné, či mal aj komplica.

Pri nedeľnej streľbe na gastronomickom festivale v kalifornskom meste Gilroy prišli o život najmenej traja ľudia a ďalších 12 utrpelo zranenia. Denníku The New York Times a agentúre AP to povedal tamojší starosta Dion Bracco. Medzi mŕtvymi je aj strelec, ktorého policajti na mieste zabili. Miestny policajný veliteľ nevylučuje, že páchateľ mal komplica.

​Prvé výstrely v areáli "festivalu cesnaku" v Gilroy padli zrejme okolo 17:30 miestneho času. "Na mieste streľby v kalifornskom Gilroy sú policajti. Mám správy, že strelec stále nebol zadržaný. Buďte opatrní a zostaňte v bezpečí," napísal asi o dve a pol hodiny neskôr na twitter americký prezident Donald Trump. Polícia ani po viac ako troch hodinách nepovažovala nebezpečenstvo za zažehnané.

Neskôr miestny policajný šéf Scot Smithee oznámil, že páchateľ bol hneď po začatí paľby zastrelený, útočnou puškou ale stačil zabiť troch ľudí. Do areálu festivalu prenikol, keď sa prestrihal skrz plot, ktorý obklopuje areál. O možnom komplicovi hovorili podľa Smitheeho svedkovia, nie je ale jasné, či tiež strieľal.

Trinásťročná Evenny Reyesová opísala denníku Mercury News, že najskôr výstrely považovala za zvuk ohňostroja, potom však uvidela zraneného muža. "Práve sme odchádzali, keď sme uvideli chlapa so šatkou omotanou okolo nohy, pretože ho postrelili ... Na zemi bolo zranené malé dieťa. Ľudia hádzali stoly a lámali ploty, aby sa dostali von," uviedla.

Gilroy Garlic Festival (Gilroyský festival cesnaku) pritiahne každoročne viac než 100-tisíc návštevníkov. Mesto Gilroy sa nachádza asi 176 kilometrov juhovýchodne od San Francisca.

Viac záberov z miesta nešťastia vo videu: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy