Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na Slovensku pribúda obéznych detí, ktoré sa o šport nezaujímajú. Za 7 horami sa to rozhodli zmeniť
Zdielať na

Na Slovensku pribúda obéznych detí, ktoré sa o šport nezaujímajú. Za 7 horami sa to rozhodli zmeniť

LIPTOVSKÝ JÁN / Slovensko je na chvoste Európy v triedení odpadu, pribúda nám obéznych detí a v hokeji to už tiež nie je to, čo bývalo. Známe osobnosti, športovci a odborníci na životné prostredie sa preto rozhodli tento vývoj zvrátiť. V Liptovskom Jáne pripravili pre rodiny s deťmi zaujímavý program.

Niekedy to vyzerá, akoby sme zaspali dobu. V Liptovskom Jáne preto zazvonil budíček, ktorý vytiahol rodiny s deťmi do prírody. Veď práve pohyb je to hlavné, v čom zaostávame za najlepšími aj pri hokeji. "To znamená, že my musíme zareagovať, čo je trend a využiť rôzne športové programy, aby sme deti do toho zapojili," uviedol Martin Cibák, bývalý hokejista a víťaz Stanley cupu. 

​Zdá sa, že naši hokejisti by niekedy potrebovali prvú pomoc. Aj tu platí, že čím skôr sa s ňou začne, tým je výsledok lepší. "Tie deti to dokážu vnímať už na prvom stupni základných škôl," povedal Štefan Bebjak, záchranár a inštruktor Falck. Aj deti totiž môžu zachrániť svojim blízkym život.

​Zdravo sa ale dá žiť len v zdravom prostredí a nemyslíme tým len ľudí okolo nás. Ideálne bez odpadu. "My sa v škole učievame triediť odpad alebo s maminou," potvrdila návštevníčka festivalu Simonka. "Určite by nám poďakovala celá príroda, aby sme ten odpad netvorili," doplnil Jozef Verbovský, Kosit.

Na festivale Za 7 horami sú niektoré veci postavené na hlavu. Veď kto to kedy videl, aby ochrancovia prírody zapálili les. "Pretože sú štyri veci, ktoré ovplyvnia to, čo nám lezie z komína. Do čoho to dávate, čo tam dávate, kto to tam dáva a ako sa o to stará, takže preto," objasnil Jiří Horák, VŠB-TU Oostrava.

Aj v rozprávkovej doline sa potvrdilo, že najlepšie vzdelávanie je to, o ktorom deti ani len netušia. A možno zahoria láskou k prírode.

Súvisiace články