Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ako si počas spánku naozaj oddýchnuť? Za vaše zlé sny môžu aj tieto nesprávne návyky
Zdielať na

Ako si počas spánku naozaj oddýchnuť? Za vaše zlé sny môžu aj tieto nesprávne návyky

Archívna reportáž

Pozor na spánkový dlh. Viac sa dozviete vo videu.

RÍM / Stáva sa aj vám, že sa pri zaspávaní občas strhnete alebo máte pocit, že padáte? Budíte sa ráno so strachom alebo s úzkosťou, pretože sa vám celú noc snívali zlé sny? Experti sa rozhodli objasniť ako k nepríjemným pocitom pri spánku dochádza a či sa s nimi dá niečo robiť.

Jav, pri ktorom máte pocit, že v sne padáte je spojený s "bojom" medzi mozgovými centrami bdenia, ktoré sa práve vypínajú a centrami spánku, ktoré začínajú naplno pracovať. Taliansky denník Corriera della Sera objasňuje čo sa s vami deje, keď máte nočné mory.

Trhanie sa či padanie v spánku v skutočnosti nie sú prepojené so snovou aktivitou, pretože k nim dochádza v polospánku. Tento symptóm, ktorý sprevádza trhavý pohyb rúk alebo nôh je pritom pomerne častým javom. Prejavuje sa u 70 až 80 percentách populácie. Nie je to ale nič, čoho by sa trebalo obávať. Na vine je nedostatok spánku, stresové situácie či príliš veľa kávy.

Na druhej strane znepokojujúce sny ako útek pred nebezpečím, autonehoda či napadnutie, ktoré sprevádza pot či búšenie srdca sa objavujú najčastejšie počas spánkovej fázy REM. Tá je typická najmä pre včasné ranné hodiny a vyskytuje sa najmä u detí. Zlé sny sa objavujú u dvoch až ôsmich percentách dospelých. Nie je vylúčené ani to, že sa objavia niekoľkokrát za noc a majú podobný obsah. Môžu byť spontánne, no môžu ich vyvolávať aj niektoré zlé návyky, lieky alebo ochorenia.

Čo môže spôsobovať zlé sny?

Korenistá večera alebo príliš bohatá večera aktivujú metabolizmus, zvýšia telesnú teplotu a stimulujú aj aktivitu mozgu, čo v konečnom dôsledku vedie k nepokojnému spánku. Experti odporúčajú popoludní znížiť spotrebu kofeínu a ísť spať najmenej dve hodiny po jedle. Hlad môžete zahnať banánom či pohárom mlieka, ktoré obsahujú tryptofan, esenciálnu aminokyselinu, ktorá pomáha zaspať. 

Horory alebo čítanie thrillerov. Posledná vec, ktorú urobíte pred tým ako pôjdete spať je dôležitá. Hudba, kniha, seriál, ale aj rozhovor môžu ovplyvniť váš spánok. Keď teda pred spaním pozeráte horor alebo čítane thriller, je celkom pravdepodobné, že budete mať zlé sny. Môžete to ale ovplyvniť, a to tak, že po strašidelnom zážitku či napätí z knihy nepôjdete hneď spať ale budete chvíľu myslieť na niečo pozitívne, čím upokojíte mozog. 

K nočným morám môže viesť aj nedostatok spánku. Keď málo spíte, je pravdepodobné, že nasledujúca noc bude v REM fáze predĺžená a prinesie živšie a intenzívnejšie sny. Napätie a úzkosť počas dňa môžu tiež vplývať na spánok. 

Všetko zlé je na niečo dobré?

Podľa posledných výskumov ale zlé sny nemusia byť nutne zlé. Majú totiž tú funkciu, že reprodukujú náročné scenáre, ktoré v živote môžu nastať, aby nás naučili ako rýchlo reagovať a nájsť vhodné riešenie.

Zlé sny sa často objavujú u ľudí s niektorými chorobami ako je epilepsia, syndróm nepokojných nôh, spánková apnoe. Môže tiež ísť o vedľajší účinok liekov, najmä antidepresív. Spôsobiť ich môže aj vysadenie niektorých liekov, najmä benzodiazepinu. 

Pozor na spánkový dlh. Viac sa dozviete vo videu.

Súvisiace články