Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tisíce motýľov na jednom mieste. Bojnická Zoo ponúka návštevníkom jedinečný zážitok
Zdielať na

Tisíce motýľov na jednom mieste. Bojnická Zoo ponúka návštevníkom jedinečný zážitok

BOJNICE / Miesto, kde nájdete desiatky druhov motýľov z celého sveta. Mnohé z nich žijú v tropických pralesoch a vidieť ich naživo nie je také jednoduché. Návštevníci bojnickej takú možnosť ale majú. Otvorili tam motýliu záhradu.

"Na svete žije okolo 160 000 druhov motýľov, na Slovensku nájdete zlomok len okolo 3600 druhov," uviedol Jaroslav Slašťan, Zoo Bojnice. Prevažná väčšina motýľov žije v trópoch. Pokiaľ ich chcete vidieť naživo, cestovať tam nemusíte. V týchto dňoch mnohé z nich šantia v bojnickej zoo.

​V motýlej záhrade lietajú desiatky unikátnych druhov. "V motýlej záhrade môžete vidieť najväčšieho denného motýľa na svete, ktorým je sovookáľ kráľovský, morfo cisársky ktorý je nazývaný lietajúci drahokam. Listovec slnečný, keď má zavreté krídla tak sa podobá na list," opísal Jaroslav Slašťan.

Do bojnickej zoo vozia kukly a z nich priamo pred očami návštevníkov vylietajú motýle. "Motýľ po vykuklení musí napumpovať krídla," povedala Agnesa Cachovanová, Zoo Bojnice. Pokiaľ všetko prebehne tak ako má motýľa pustia do záhrady a tam lieta pomedzi návštevníkov. "Oni si sadajú na ľudí, vyhľadávajú kontakt, len ich neodporúčame chytať do rúk, aby ich nepoškodili," informoval Jaroslav Slašťan. "Väčšina motýľov má krátky život, pár dní. Priemer je tri týždne, ale sú motýle, ktoré sa dožívajú aj desať mesiacov," povedala Agnesa Cachovanová. 

Návštevníci sa môžu pokochať nielen ich krásou, ale dozvedia sa aj množstvo zaujímavých informácií. "Ľudia trpia takou predstavou, že keď chytia motýľa, tak zomrie, ale to nie je pravda a veľmi často trpia ľudia fóbiou z motýľov," dodal Jaroslav Slašťan.

V Čachticiach objavili mega motýľa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy