Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Klimatické zmeny zrejme zvýšili posledné horúčavy o štyri stupne
Zdielať na

Klimatické zmeny zrejme zvýšili posledné horúčavy o štyri stupne

Archívna reportáž

LONDÝN / Klimatické zmeny na planéte, ktoré nastávajú v dôsledku ľudskej činnosti zrejme spôsobili, že teplota pri nedávnej vlne horúčav bola o celé štyri stupne vyššia, ako by bola za normálnych okolností. Vyplýva to zo štúdie klimatológov, podľa ktorej je naviac pravdepodobnosť výskytu extrémneho počasia päťkrát vyššia ako pred sto rokmi.

Pri vlne horúčav z konca júna bola v regióne Provence zaznamenaná najvyššia teplota v histórii meraní, a to 45,9 stupňov Celzia. To je o takmer dva stupne viac ako doterajšie maximum z roku 2003. Ďalšie rekordy padali aj v Španielsku, vo Švajčiarsku, v Rakúsku, v Nemecku a v Česku. "Zmeny klímy nie sú abstraktný nárast globálnej teploty ale rozdiel, ktorý cítite, keď vyjdete von počas horúčav," uviedol pre agentúru Reuters Geert Jan van Oldenborgh, výskumník z Holandského kráľovského meteorologického inštitútu, ktorý je zároveň jedným z autorov štúdie.  

"Pozorovanie ukazuje, že podobne časté vlny horúčav by boli zrejme o štyri stupne nižšie ako pred sto rokmi," píše sa v štúdii, ktorú vypracovala vedecká skupiny World Weather Attribution (WWA). Klimatológovia pritom dlhodobo tvrdia, že otepľovanie zemského povrchu spôsobené prevažne vypúšťaním emisií z fosílnych palív do ovzdušia, spôsobuje klimatické javy, ktoré budú ešte extrémnejšie a častejšie. 

Meteorológovia tento jav aj vysvetlili. Oslabovanie takzvaného tryskového prúdenia vo vysokých výškach atmosféry nad Európou spôsobuje, že sa pomalšie mení počasia, v dôsledku čoho stúpajú teploty. Svetová meteorologická organizácia v piatok vydala prehlásenie, že rok 2019 má šancu stať sa jedným z najteplejších rokov vôbec a že obdoie 2015 - 2019 bude najteplejším zaznamenaným päťročím v histórii meraní. Uviedli tiež, že vlna horúčav bola v súlade s extrémami spojenými s dôsledkami vypúšťania skleníkových plynov.

Horúčavy si už vyžiadal aj svoje obete. 

Súvisiace články