Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Opiáty sú často súčasťou našich lekárničiek. Najmladšia obeť závislosti má len 12 rokov
Zdielať na

Opiáty sú často súčasťou našich lekárničiek. Najmladšia obeť závislosti má len 12 rokov

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Najmladšia má 12, najstaršia 79 rokov. Obe spája závislosť od liekov. K opiátom sa pritom závislí neraz dostanú úplne jednoducho. Sú súčasťou takmer každej domácej lekárničky. Odborníci evidujú prípady, keď silné lieky na bolesť, predpísané starým rodičom, zneužívajú mladší členovia domácnosti. Liečba závislosti od liekov je pritom veľmi náročná.

Na opiáty v lekárničkách upozornili odborníci z organizácie z východného Slovenska, ktorá sa venuje drogovo závislým. Problém vidia hlavne v liekoch na tlmenie bolesti. Tie bývajú súčasťou lekárničiek v takmer každej domácnosti. "Patrí do skupiny látok, ktoré účinkujú podobne ako klasické opiáty, teda morfín, kodeín aj heroín patrí do tejto skupiny," uviedol Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. 

​Využívajú sa na liečbu silnej bolesti pri chirurgických či ortopedickách problémoch, vtedy, keď bežné lieky od bolesti nestačia. "Stretli sme sa so závislosťou u pacientov, pri dlhodobom užívaní. Už bolo nevyhnutné im stupňovať dávky práve preto, že bežné základné dávky nepostačovali," vysvetlil Ondrej Sukeľ. Práve preto liečba patrí do rúk lekára a nemal by o nej rozhodovať pacient sám. Ľahká dostupnosť lieku môže uľahčiť jeho zneužitie na nesprávny účel. K závislosti je iba krok. "Väčšinou sú to ženy, tých je najviac, od 35 do 50 rokov. Aktuálne máme 12-ročného klienta najmladšieho, najstaršiu klientku 79-ročnú. Majú diagnostikovanú závislosť od liekov," informovala Gabriela Šostáková, riaditeľka NO Trojlístok. 

Odborník vysvetľuje, že boj s liekovou závislosťou je veľmi ťažký. "Účinky, ktoré lieky prinášajú, pri náhlom vysadení môže dôjsť aj k zhoršenie psychického stavu, aj k zhoršenému vnímaniu bolesti," objasnil prezident Slovenskej lekárnickej komory. "Lieky sú v každej domácnosti, nepristupujeme k nim zodpovedne a čo mňa najviac mrzí a hnevá je to, že keď už mladý človek prejde do závislosti, že užíva lieky starého otca alebo mamy," dodáva Gabriela Šostáková.

Nedostatok liekov na oči. Aj to museli riešiť pacienti v posledných mesiacoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy