Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
V Poľsku predávali priemyselný cukor! Niekoľko ľudí skončilo v nemocnici, cukor dokonca balili do originálnych obalov
Zdielať na

V Poľsku predávali priemyselný cukor! Niekoľko ľudí skončilo v nemocnici, cukor dokonca balili do originálnych obalov

Podvodníci predávali v originálnych obaloch technický cukor. Celkovo sa tak obohatili o vyše 5 miliónov eur.

POĽSKO / Keď sú zľavy v obchodoch, ľudia cukor vo veľkom kupujú. Ak ho však nakupujete od pochybných predajcov, môže sa stať, že vám predajú namiesto klasického jedlého cukru technický cukor. Po požití takéhoto cukru niekoľko ľudí skončilo v nemocnici. Aj napriek tomu, že páchateľov už zatkli, v európskom výstražnom systéme sa o závadnom cukre dodnes neobjavila ani zmienka.

Organizovaná zločinecká skupina sa skladala z 13-tich osôb. Ich hlavným cieľom bol predaj priemyselného cukru bežným spotrebiteľom. Využívali na to sofistikované metódy. Cukor dokonca balili do originálnych obalov. "Obvinení muži vykonávali predaj priemyselného cukru, pričom ho vydávali za bežný cukor," vysvetľuje vyšetrovateľ Bartosz Izdebski. 

Spotrebiteľom ponúkali „zaručene pravý“ cukor za zlomok jeho reálnej ceny, čím si získali mnoho klientov. Takto dokázali predajom získať vyše 5 miliónov eur. "Policajti prehľadali asi 50 obydlí a skladov, kde sa mal cukor nachádzať. Podarilo sa nám zaistiť aj záznamy, takže máme relatívne dobrú predstavu o predanom množstve," informuje hovorkyňa polície Barbara Szczerba. 

Niekoľko ľudí skončilo v nemocnici

"Desiati muži boli obvinení z krivej výpovede, pašeráctva, ale aj distribuovania tovaru pod falošnou značkou," uvádza sa v stanovisku okresnej prokuratúry vo Varšave. Priemyselným cukrom sa otrávilo niekoľko osôb, ktoré skončili v nemocnici. Policajti začali trestné stíhanie vo veci ublíženia na zdraví.

"Nie je určený na potravinárske účely, a to znamená ani pre konzumáciu, môže obsahovať rôzne toxické látky, ktoré potom človek po konzumácii dostane do tela," objasňuje telefonuje Jozef Bíreš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. 

Na čele podvodníkov bývalý poslanec

Vodcom organizovanej zločineckej skupiny mal byť pritom bývalý poslanec poľského Sejmu. Obvineným mužom tak hrozí v prípade dokázania viny až 10-ročné väzenie.

Poliaci však nevložili žiadne upozornenie do európskeho výstražného systému týkajúce sa závadného cukru. "Oficiálnou cestou ŠVPS informáciu neobdržala," dodáva Bíreš. 

Potravinári spravili viac ako 900 kontrol poľského mäsa, toto sú výsledky. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy